Nyheter

Assange i rätten

Av: 

Susanna Vidlund

Torbjörn Ek

TT-Reuters

NYHETER

Förhandlingen har inletts

Wikileaks grundare Julian Assange, 39, är fortsatt fri mot borgen.

Han gav ett lugnt intryck, trots det stora trycket från media.

– Hundra journalister var på plats, säger Aftonbladets Torbjörn Ek som rapporterade direkt från London.

Julian Assange anländer till rätten i sällskap med sin advokat.
Julian Assange anländer till rätten i sällskap med sin advokat.

Förhandlingen inleddes strax efter 11.00 i Belmarsh Magistrates Courts tredje kammare, där Julian Assange fick sitta bakom en glasvägg med två kvinnliga vakter.

Assanges advokat begärsw att Assange skulle få ändra i sina borgensvillkor, så att han den 6 och 7 februari får vistas i The frontline club i London, en pressklubb där Assange tidigare har bott och som drivs av samma man som äger herrgården där Assange nu vistas.

Anledningen är att Julian Assange ska infinna sig i rätten den 7 februari och inte ska behöva resa så tidigt på morgonen och riskera att vädret ställer till det för honom. Då kommer man besluta om Assange ska lämnas ut till Sverige.

Åklagaren protesterade

Den svenska åklagarsidan, genom brittiska statens representant, protesterade mot att Assanges representanter försett henne med ny dokumentation så sent som den här morgonen.

Men Assanges advokat Geoffrey Robertson uppgav att man gjort så för att undvika läckor till medierna.

Domaren godkände dock begäran om att få ändra borgensplatsen och Assange behöver inte anmäla sig till polisen dessa datum.

Geoffrey Robertson lovade att svenska åklagarsidan fortsättningsvis ska förses med ny bevisning senast tre veckor före nästa rättegångsdatum.

Stor säkerhet

Belmarsh Magistrates Court är en domstol i London som är känd för rigorösa säkerhetsarrangemang. Och säkerhetspådraget var stort denna dag, berättar Torbjörn Ek.

– Det är ett enormt mediatryck och man försöker nog styra upp det. Det finns 40 platser inne i rättssalen för journalisterna, samt 60 ytterligare i ett annex där journalisterna kan följa förhandlingen via en tv-skärm.

Hundra journalister finns med andra ord på plats, samt ett 70-tal fotografer och minst åtta tv-team med livebussar.

Litet leende

Julian Assange var på plats i rätten cirka 10.15 svensk tid och poserade för fotograferna som samlats utanför innan han gick in i domstolsbyggnaden. Han talade inte med pressen.

– Assange anlände med sin advokat Mark Stephens och pratade med sitt folk. Han såg lugn och samlad ut och gick med ett litet leende genom säkerhetskontrollen, berättar Torbjörn Ek.

Assange är misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Assange nekar till anklagelserna.

Fotboja

Han är släppt mot borgen och sedan i december vistas han med fotboja hos en vän på ett gods i Norfolk och tvingas varje dag anmäla sig till polisen.

Enligt Assange löper han risk att bli utlämnad till USA om han skickas till Sverige och riskerar därmed att bli dömd till livstids fängelse.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter