Hon ska kriga mot Gaddafi

Publicerad:

NYHETER

Sara-Josefina har psykologi som vapen

ENKÖPING. Det ringde i telefonen hos Sara-Josefina Holby.

Militärt tjänstesamtal: ”Kommendering. Avresa onsdag morgon 06.00 till Neapel, Nato-kommandot.”

PACKAT OCH KLART Sara-Josefina Holby måste lämna gosegrisen Leia hemma.
Foto: Foto: MATTIAS BURLING
PACKAT OCH KLART Sara-Josefina Holby måste lämna gosegrisen Leia hemma.

Vad, frågade Aftonbladet, var din första tanke, när du som Psyops – specialister på riktad kommunikation, uttytt propaganda i krig – fick en roll i upproret i Libyen och kriget mot överste Gaddafi?

Förvaltare Holby, 28, vid Ledningsregementet i Enköping, där de nationella och multinationella staber tränas som ska leda stridskrafter på marken, i luften och till sjöss, svarade:

– Jag tänkte: ”Vem ska passa Leia, när matte åker till Neapel? Leia är min gosegris.”

Tung gosegris

Gosegris? Leia är en sju år gammal och 40 kg tung rottweiler (en ras som på Wikipedia beskrivs som ”en mycket orädd hund som är förträfflig som vakthund, särskilt genom sin kraftfulla uppsyn”, uttytt: Se upp!).

Holby är utexaminerad som informatör i ämnet PR och kommunikation från Mitthögskolan i Sundsvall. Hon arbetade i reklambranschen innan hon sökte sig till det militära.

Skarpt läge

– Det är spännande. Detta är en utmaning, det är på skarpt. Kul att komma till nytta. Jag har gått genom militär utbildning. Ja, jag kan vända på klacken.

Tio svenska Psyops, varav två kvinnor, flyger nu till Libyenkriget. De har med sig översättare och tolkar. Uppdraget gäller långt in i september.

Uppdraget är olika former av psykologisk krigföring. Det kan handla om att framställa radioprogram som sedan sänds ut från Herculesplan som flyger över Libyens städer.

Det kan vara spridning av flygblad. Det är en verksamhet i krysset mellan propagandamakeri och agentverksamhet.

Kängor och pärlor

Holby, som bär svarta armékängor och kamouflageuniform men samtidigt har pärlor i örsnibbarna och mascaran på rätt plats, säger:

– Det är jag som styr och leder det kreativa arbetet.

Och hundvakt fixade sig hos släktingar i Nyköping.

Publicerad: