Krismöte om svälten i Somalia

Världsbanken ger tre miljarder kronor till svältkatastrofen

FN har på måndagen haft ett krismöte, där det beslutades att Världsbanken ska ge drygt tre miljarder kronor till svältkatastrofen i östra Afrika.

– Omedelbar hjälp och återhämtning är första prioritet och det är viktigt att agera snabbt för att minska mänskligt lidande, säger Världsbankens ordförande Robert B. Zoellick, enligt AP.

Torka och matbrist har tvingat tusentals människor att söka hjälp och sjukvård i Mogadishu de senaste två veckorna.
Torka och matbrist har tvingat tusentals människor att söka hjälp och sjukvård i Mogadishu de senaste två veckorna.

Pengarna kommer att användas till projekt i Etiopien, Kenya, Djibouti och Somalia, inkluderat konfliktområden i Somalia – "om omständigheterna tillåter".

Den väpnade konflikten i Somalia har länge försvårat försöken att hjälpa befolkningen i dessa områden. Den militanta styrkan al-Shabab, som kontrollerar regionen, förnekar att folket svälter och släpper inte in hjälporganisationer.

Enligt FN går det inte att nå 2,2 miljoner somalier som lider av svält.

”Barn dör just nu”

På FN:s krismöte diskuterades även långsiktiga insatser för ekonomisk återhämtning. Bland annat pratade man om nödvändigheten att investera i ett klimatsmart jordbruk.

Men enligt Nick Martiew, mötesrepresentant från Rädda barnen, är de akuta insatserna absolut viktigast.

– Barn dör just nu i östra Afrika och de behöver vår hjälp, säger han till AP.

11 miljoner svälter

Enligt FN är 11 miljoner människor drabbade av svältkatastrofen. I vissa delar av Somalia lider över hälften av befolkningen av undernäring.

Familjer som har flytt säger att de har levt på rötter från vilda växter medan de har gått i flera veckor från svältområdena till FN:s räddningsläger på andra sidan gränsen i Kenya.

Publisert: