Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

32 unga till sista vilan

Publicerad 2011-08-06

Gro Harlem Bruntland: ”En tragedi vi bär med oss så länge vi lever”

OSLO. Stora delar av en hel generation ungdomspolitiker begravdes i Norge i går.

Över hela landet hölls gudstjänster och minnesstunder för 32 människor som mördades i terrorattentatet.

– Detta är en tragedi, ohygglig, overklig och meningslös som vi kommer att bära med oss så länge vi lever, sa förra statsministern Gro Harlem Bruntland som var med och begravde en flicka som hade henne som sin stora idol.

I ett regnigt Oslo syntes i går ovanligt många svartklädda med vita näsdukar och svarta slipsar i folkvimlet. Redan i förrgår begravdes 18 av terrordådets offer. I går 32.

I varje kyrka, kapell eller möteslokal där begravning för något av offren fanns var också minst en representant från regeringen, något av vänsterpartierna och på vissa håll artister. Signalen var tydlig – samhället hedrade offrens engagemang och sörjde de förlorade medlemmarna av en hel generation ungdomspolitiker som Anders Behring Breivik försökte utplåna.

En viljestark tjej

Skolkompisar, partikamrater och vanliga norrmän som fram till för några dagar sedan inte visste namnet på de människor som begravdes hade sökt sig till ceremonierna runt om i Norge.

Ungdomarnas politiska engagemang lyftes fram under ceremonierna. 14-åriga Sharidyn Svebakk-Bøhn beskrevs av sin mamma som en flicka med ett ”leende som kunde lysa upp ett helt rum”. Men också som viljestark och som en tjej som alltid gick till handling när något engagerade henne.

Gro som idol

Under ett av de sista samtalen med sin mamma berättade Sharidyn att hon fått en ny idol på ungdomslägret – Gro Harlem Brundtland, Nordens första kvinnliga statsminister, som besökte lägret samma dag som massakern inträffade.

– Jag tror att du skulle ha varit glad om du visste att Gro var här i dag, sa mamman i kyrkan i går.

Av sina vänner kallades Sharidyn för Sissi, hon hade just fyllt 14 och var ett av de yngsta offren för massakern på AUF:s ungdomsläger. Många hade hörsammat hennes mammas önskan om att klä sig i ljusa kläder inför begravningen och kom med en ros i handen.

”Finner tröst”

Så såg uppslutningen ut runt om i landet. Till 14-åriga Johannes Buøs begravning kom till exempel 1 500 människor.

– Vi vet att han dog omedelbart och att han inte blev skjuten i flykten. Vi finner tröst i det, sa hans föräldrar, som också utnyttjade tillfället till att tacka för det stöd samhället visat efter massakern.

Flera av ceremonierna sändes dessutom i tv och återgavs i andra medier, så hur många människor som deltog i gårdagens sorgestunder är omöjligt att veta.

Tore Eikeland

Tore Eikeland.

Hamre kyrka på Österøy var fylld till sista plats i går och flera hundra hade samlats utanför under ceremonin när AUF-ledaren Tore Eikeland fördes till den sista vilan.

– Tore var en av de bästa, han var en politisk talang. Det var lätt att se att han var otroligt levnadsglad. Han levde helt ut i fingerspetsarna, sa statsrådet Anne Grete Strøm-Erichsen som framförde regeringens hälsningar.

I sitt tal under minnesceremonin i Oslo domkyrka för snart två veckor sedan sa statsminister Stoltenberg om Eikeland:

– Han var en av våra mest talangfulla ungdomspolitiker.

21-åringen från Osterøy var en enastående politisk talang som var tydlig med att han ville nå långt.

Hur långt kommer vi aldrig att få veta.

Sharidyn Svebakk-Bøhn

Sharidyn Svebakk-Bøhn.

Nyss fyllda 14 blev Sharidyn ”Sissi” Svebakk-Bøhn Anders Behring Breiviks yngsta offer.

I går begravdes hon i en fullsatt Bragernes kyrka

i Drammen och begravningsdeltagarna bar vita eller ljusa kläder, efter familjens önskemål.

”Sissi” var ny medlem

i AUF och deltog i sommarlägret på Utøya för första gången i år.

På plats i kyrkan i går var bland annat Norges

tidigare statsminister Gro Harlem Bruntland. Hon besökte Utøya och lämnade ön bara några timmar innan Breivik anlände.

I kyrkan i Drammen berättade hon om sitt besök hos ungdomarna:

– Det var en dag fylld av glädje och entusiasm som snabbt vändes upp och ned. Detta är en tragedi – ohygglig, overklig och meningslös – som vi alla kommer att bära med oss så länge vi lever.

Monica Bøsei

Monica Bøsei.

Norges statsminister Jens Stoltenberg besökte en begravning i går. Under en humanistisk minnesstund på Sundvolden Hotel hedrade han minnet av en mycket kär vän – Monica Bøsei, kvinnan som kallades ”Mor Utøya”.

Han berättade att partiet hade tänkt hedra Monica Bøsei med rosor för sitt 20-åriga engagemang för ungdomsverksamheten på AUF:s kursgård.

– Nu är hon död. Rosorna gråter, sa Jens Stoltenberg.

Flera gånger under talet till sin vän var han tvungen att ta paus. Han beskrev hur hon styrde Utøa med fast och varm hand.

– På Utøya var hon både klippa och mor. På ett läger med 600 ungdomar måste man vara chef. Monica var den myndiga och snälla chefen. Jag känner ingen annan som kan vara så sträng med ett så vackert leende. Jag känner ingen som kunde föra räkenskap, dekorera de bästa smörgåsarna och köra traktor med samma elegans som hon.

Hennes dotter Helene Bøsei Olsen som överlevde massakern höll också tal i går.

– Jag har mist flera vänner och jag har mist min mor. Mamma var Utøya och Utøya var mamma och alla förknippar Utøya med min mor. Mamma var också den snällaste och jag saknar henne väldigt mycket.

Monica Bøsei blev 45 år.