Elvaårig flicka tvingades av tåg – försvann

Den elvaåriga flickan kunde inte visa någon biljett, på tåget mellan Örebro och Göteborg.

Då slängde konduktören av flickan – som försvann i över ett halvt dygn.

Nu har polisen hittat henne i Kumla.

– Det är faktiskt brottsligt att inte ha biljett, säger SJ:s pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson.

Flickan talade enligt SJ mycket lite svenska och storasystern, 22, som hade biljetterna, var inne på toaletten när konduktören kom.

Storasystern åkte vidare mot Göteborg i tron om att lillasystern fanns kvar på tåget.

Tog tre timmar

Händelsen inträffade omkring klockan halv åtta på tisdagskvällen, men först tre timmar senare kontaktade trafikledningen på SJ Örebropolisen och berättade vad som hänt.

Enligt SJ var det först vid 21.30-tiden, i Alingsås, som personalen på tåget fick veta av den äldre systern att elvaåringen var försvunnen.

Då hade det varit personalavlösning på tåget i Hallsberg och den nya personalen larmade ledningen. Konduktören som tvingat av flickan i Kumla fanns då inte längre ombord.

Återfanns i morse

Klockan 07.45 i morse var flickan fortfarande borta. Polisen letade då i trappuppgångar och på andra ställen i Kumla där en rädd liten flicka skulle kunna tänkas gömma sig.

Polisen sökte även vid flickans hem i Nora, för att försäkra sig om att hon inte lyckats ta sig dit.

Men vid 8-tiden hittades hon, i sällskap med en äldre kvinna.

– Hon är anträffad på Västra Trägårdsgatan i centrala Kumla. Det har visat sig att hon fått kontakt med en äldre dam i går kväll, säger Mats Nylén, informatör vid Örebropolisen.

Eftersom Kumla tågstation var stängd, hade den äldre kvinnan tagit med sig flickan hem över natten.

– Flickan har om jag förstår rätt fått sova hos den äldre damen. Damen skulle köpa en biljett åt flickan nu på morgonen. Hon hade inte haft en tanke på att ringa polisen.

Flickan föräldralös

Elvaåringen kom tillsammans med sina syskon från Kongo till Sverige för två år sedan. Det uppger deras 19-årige bror som Aftonbladet pratat med.

– Vi har inga föräldrar, säger han.

Själv hade han inte fått reda på att systern saknades, förrän i morse - då hon strax därpå återfanns.

– Det var fruktansvärt jobbigt att höra vad som hänt. Men hon hade blivit omhändertagen av en snäll kvinna, hörde jag, säger brodern.

SJ: "Brottsligt att inte ha biljett"

Den kvinnliga konduktören som slängde av flickan vid Kumla har enligt SJ uppgett att hon trott att flickan var äldre än 11 år.

– Det är naturligtvis väldigt beklagligt, det som hänt. Men nu har personalen gjort en bedömning att flickan var äldre än vad hon var. Man fick heller aldrig klart för sig att det fanns en annan med i sällskapet. Det var svårt att få fram den informationen, säger Sven-Ingvar Håkansson, presskommunikatör på SJ.

Men om det var så svårt att kommunicera, är det då inte särskilt allvarligt att slänga av flickan?

– Jag vill inte kommentera allt innan hela händelseförloppet har utretts, vad som skedde på tåget, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Enligt en rättsexpert skulle det här kunna vara brottsligt - vad säger ni om det?

– Nu är det ju så att om man inte har en biljett på ett tåg så är det faktiskt en brottslig handling. Men det är naturligtvis beklagligt, det som skett. Tack och lov har flickan upphittats, säger Sven-Ingvar Håkansson.

KD: "Inför barnguider på tåg"

– Barnguider behövs på de långa tvärgående tågsträckorna för ensamresande barn. Med egen erfarenhet vet jag rädslan att skicka barnen själva på tåget, om något skulle hända, oväntade händelser med stopp eller byten.

Det säger Penilla Gunther, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, i ett pressmeddelande med anledning av händelsen i Kumla.

Publisert: