Professorns nya projekt: Monster

NYHETER

Handelshöjdaren Micael Dahlén har träffat kannibaler och massmördare i sin senaste bok

Foto: FICK BESÖKA MANSON Micael Dahlén har som ende svensk fått intervjua Charles Manson till nya boken ”Monster”.

Han är uppburen professor på Handelshögskolan.

Hans senaste projekt: en bok om massmördare, modersdräpare, kannibaler och skolskjutare.

– Kannibalen sa: ”Var inte rädd, jag äter bara kvinnor”, säger Micael Dahlén.

Foto: Boken: ”Monster”.

Professor Micael Dahlén är mannen som visar att det inte bara handlar om slips och kostym på Handels i Stockholm.

Han har sommarpratat i P1, blivit utsedd till Årets talang, till ”näringslivets bästa talare” och har skrivit storsäljaren ”Nextopia” om hur förväntningar på det som ska hända ”sen” alltmer styr våra liv.

Men hans nya bok, som kommer ut i nästa vecka, handlar om vidriga mördare, och heter, passande nog, ”Monster.” Skriven vid sidan av det dagliga arbetet som professsor i ekonomi – och jo, professorn har träffat mördarna också.

– De är obehagliga typer som har gjort vidriga saker, men de är pusselbitar för att förstå världen omkring oss, säger Micael Dahlén.

Unik intervju

Han är den ende svensk som fått besöka Charles Manson i fängelset. Trots att det gått över 40 år sedan morden på regissören Roman Polanskis hustru Sharon Tate och fyra andra personer har Manson många fanatiska anhängare.

– De var inte ens födda när han greps och dömdes, säger Micael Dahlén.

Manson tror att han är Jesus, men hans teologi har föga gemensamt med Bibelns Fridsfurste.

Mördaren föreläste bland annat för professor Dahlén om det nära förhållandet mellan ”Riktig kärlek” och ”Riktig smärta”.

– ”Jag kan döda dig på en sekund. Jag skulle sprätta upp dig. Med ett rep, en piska och nåt vasst skulle du förstå vad jag menar på 10 minuter” sa han, säger Micael Dahlén.

När Micael Dahlén lämnade fängelset åkte han ut i öknen där Mansons anhängare håller till:

– Det var bisarrt, absurt. Jag var vimmelkantig, det var som en märklig drogupplevelse – ett svart hål. Och jag kände mig inte säker på att jag skulle överleva natten därute.

I Japan träffade Micael Dahlén kannibalen Issei Sagawa. Denne åt upp en ung kvinna i Frankrike, utvisades efter ett par år och blev superkändis och framgångsrik konstnär i Japan.

– ”Jag äter bara kvinnor”, sa han lugnande när jag klev in i hans mörka lägenhet, säger Dahlén.

Var matkritiker

Sagawa har skrivit 20 böcker, varit porrstjärna och fått betalt för att ligga med kvinnor som han aldrig ens hade fått komma i närheten av om han inte varit den han är.

Och – det värsta av allt – Issei Sagawa har arbetat som matkritiker. Han var förebilden till Hannibal Lecter i ”När lammen tystnar”, och i många år var Sagawa sin egen ”talkshow” och tjänade upp mot 10 000 dollar varje gång han visade sig.

Men kändisskapet falnar, Kannibalen är inte lika efterfrågad längre, och skyller på internet – att ”folk vill inte betala”.

Enligt Micael Dahlén har Sagawa sagt att han ska fortsätta mörda:

– Han sa ”Jag ska göra en riktig sukiyaki nån gång, så jag kommer att döda igen ...det blir en japansk kvinna. Japanska medier är uttråkade eftersom jag inte gjort nåt på så länge, jag vill göra något stort igen”.

Professor Dahlén träffade också skolskytten Wayne Lo. Han sitter i ett fängelse i Boston sedan snart 20 år tillbaka.