Nyheter

Rebeller flyr i östra Libyen

Av: 

TT

NYHETER

Gaddafis hårda attack mot oppositionen i Libyen fortsätter.

Igår tvingades rebeller och civilbefolkning utanför staden Ajdabiya att fly undan arméns anfall.

I staden Misrata hoppas räddningsorganisationer nå fram med mat och medicin.

De intensiva attackerna kom dagen efter det att minst åtta människor dödades och 27 skadades när Muammar Gaddafis soldater sköt raketer mot rebellernas ställningar i Misrata.

– Gaddafis styrkor närmar sig staden. Ljudet av skottsalvor kommer närmare, det är därför människor flyr, sade en invånare.

Regeringsstyrkor angrep rebeller väster om den libyska staden Ajdabiya sent på söndagen och tvingade hundratals invånare och en del av rebellerna att fly.

Fartyg i Misrata

En chartrad grekisk färja kom på söndagskvällen till hamnen i den av Gaddafistyrkor belägrade staden Misrata i västra Libyen.

– Fartyget har 500 ton mat och medicin ombord och fyra ambulanser. Tre läkare är också med för att avlösa sina kolleger, sade Jeremy Haslam från hjälporganisationen Internationella organisationen för migration (IOM) som hyrt in fartyget.

IOM hoppades att kunna få med sig minst 1 000 av de mer än 10 000 utländska arbetare som samlats kring hamnen och som saknar, mat, rent vatten och medicin.

– Vi strävar efter att få med de mest sårbara, västafrikaner, framför allt från Tchad och Niger, som får minst hjälp av lokalbefolkningen, sade Haslam.

Under natten till måndagen sågs spårljusgranater över Misrata och skottsalvor hördes från området kring sjukhuset.

"Falska bevis"

I en intervju i Washington Post hävdar Gaddafis son Sayf al-Islam att inga brott har begåtts mot det libyska folket. Han säger att bevisen för att libyska soldater skjutit mot demonstranter är falska och liknar dem vid rapporterna om massförstörelsevapen i Irak före invasionen.

– WMD (massförstörelsevapen), WMD, WMD – sätt igång och invadera Irak. Civila, civila, civila – sätt igång och angrip Libyen. Det är samma sak.

Sayf al-Islam säger att han tagit in många reformvänner i den libyska regeringen. Men att flera av dem har hoppat av och anslutit sig till rebellerna och har ledande roller i TNC, rebellernas nationella råd.

Han förnekar att civila dödats i Misrata och säger att USA borde hjälpa till att slåss mot al-Qaida i Misrata och Benghazi. När "terroristerna" där är besegrade ska hans fars makt minskas och en ny författning införas, säger han till tidningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: