Nu försvinner 60-wattaren

avKarin Holmberg

NYHETER

Sveriges vanligaste glödlampa – 60 wattaren försvinner.

Från och med i dag får butikerna inte köpa in glödlampan till butiken men det finns ingen anledning att hamstra.

– Det finns lågenergilampor och halogenlampor till alla lampor så du behöver inte ge dig ut för att hamstra glödlampor, säger Eva Järnås, energi och klimatrådgivare i Stockholm.

I dag börjar utfasningen av Sveriges vanligaste glödlampa –60-wattaren.

Redan för två år sedan började man plocka bort våra gamla trotjänare glödlamporna från butikshyllorna och i dag har turen kommit till den mest populära 60-wattaren.

– Utfasningen av glödlampan är en viktig insats som ger stor effekt för miljön, säger Peter Bennich, projektledare för belysningsfrågor på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Kan spara 39 miljarder kWH per år

Anledningen till att man plockar bort glödlamporna är att de drar onödigt mycket energi. Belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Genom att ta bort alla glödlampor kan EU spara 39 miljarder kWh per år (39 TWh/år).

Bara  i Sverige beräknas man kunna spara  2 miljarder kWh per år det  motsvarar den totala energianvändningen hos 80 000 eluppvärmda villor, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Behöver inte hamstra

Men trots att 60-wattren nu börjar fasas ut får butikerna sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt. Att springa och hamstra lamporna innan de försvinner är dock inget Eva Järnås på Energirådgivning uppmuntrar till.

– Man ska naturligtvis använda upp de lamporna man har men det finns ingen anledning att köpa upp ett lager. Det finns bra alternativ både av lågenergilampor och halogenlampor och nu kommer även LED-lampor i större utsträckning, säger Eva Järnås.

För att konsumenterna lätt ska hitta alternativ till sin glödlampa, är sedan 1 september 2010 alla lampförpackningar märkta med information om lampans egenskaper, som till exempel ljusflöde, livslängd och om den ger varmt eller kallt ljus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård