”Polisen börjar vägra lyda order”

Protester runt om i Egypten - våldsamma sammanstötningar i Kairo

Protester fortsatte runt om i Egypten även under kvällen.

Minst fem personer har omkommit, uppger Al-Jazeera, och omkring 1000 personer har kommit till skada.

Stridsvagnar patrullerar Kairos gator – men det är fortfarande oklart vilken sida armén står på.

Tiotusentals människor fyllde gatorna i Kairo, Suez och Alexandria i dag.

Sammandrabbningarna blev våldsammare än tidigare när demonstrationerna gick in på fjärde dygnet.

Under kvällen rapporterade Al-Jazeera att minst fem personer har omkommit och omkring 1000 kommit till skada. Många av dem ska ha träffats av kulor från polisernas vapen.

Guvenörsbyggnad brinner

Armén patrullerar Kairos gator med stridsvagnar - men det är fortfarande oklart vilken sida de står på. På vissa håll tycks trupperna ha en mild framtoning och välkomnas av demonstranterna.

Vid 19-30 tiden kom rapporter från Al-Jazeera och tv-kanalen al-Arabiyya att demonstranter försöker ta sig in i det statliga tv-huset. Men än fortsätter kanalens regimvänliga sändningar.

Tidigare i dag rapporterade Al-Jazeera att polisen i Kairo verkar ha lagt ned sina vapen och börjat sympatisera med demonstranterna i Alexandria. Även i staden Suez ska två polismän ha vägrat att skjuta mot folksamlingarna.

Rörliga bilder från flera kanaler visar hur en guvernörsbyggnad brinner efter att demonstranter har satt eld på den.

Demonstranterna har även tagit vapen från polisstationen och säkerhetsstyrkor ska ha övergivit stora delar av de centrala områdena och i stället samlats runt guvernörsbyggnaden, rapporterar Reuters.

Strax efter 17-tiden stacks också Hosni Mubaraks partihögkvarter i Kairo i brand.

"Som en krigszon"

Demonstrationerna började idag vid klockan 12 svensk tid.

Då avslutades den muslimska fredagsbönen, och egyptierna tog sig ut på gatorna.

Och trots att ett nattligt utegångsförbud har införts i Kairo, Alexandriga och Suez från klockan 19 ses demonstranter fortfarande tända eld på polisbilar och fortsätta sina protester. Samtidigt har stridsvagnar börjat rulla in på Kairos gator i syfte att stoppa demonstranterna.

Längs det centrala Tahrirtorget i Kairo har protester ekat hela dagen. "Vi vill inte ha honom", har folk ropat, med direkt hänvisning till presidenten Hosni Mubarak, som styrt landet i 30 år.

– Kairo är som en krigszon. Det hörs smällar överallt. Folk försöker tränga igenom polisavspärrningarna för att komma till Tahrir, säger norska VG:s reporter på plats Lars Akerhaug till tidningen.

Vattenkanoner

Runt 6000 människor har under dagen protesterat vid regeringsområdet i centrala Kairo, uppger brittiska Sky News.

Den ledande demokratikämpen Mohammed ElBaradei drabbade samman med polisen tidigare i dag när han deltog i en demonstration. Vattenkanoner användes mot nobelpristagaren vid 13-tiden. ElBaradei, som tidigare har tillkännagett att han är redo att ta över landets ledning, låstes sedan in i en moské och har nu placerats i husarrest, rapporterar tv-kanalen Al-Jazeera

Kan inte nå varandra

Både internet och telefonlinor är avstängda. Enligt egyptier på plats är det ett sätt att förhindra befolkningen att nå varandra och organisera sig under protesterna.

– Jag har försökt nå min dotter sedan hon lämnade hemmet, nu sitter jag bara hemma och ber och hoppas att hon kommer hem i säkerhet, säger en egyptisk kvinna som Aftonbladet har pratat med.

Presidenten har hållit låg profil sedan demonstranterna tog till gatan den 25 januari. Under kvällen väntas han dock hålla ett tal till nationen. Men vid 22.00 svensk tid hade Mubarak ännu inte synts till i egyptisk tv.

Texten uppdateras

Publisert: