Här hotas kungagranskaren

avAnders Johansson, Josefin Sköld

Aftonbladet kan i dag publicera mejlen till SVT:s reporter: Vi är din värsta mardröm

1 av 72
Hotmejlen till nuri kino

Den nya SVT-dokumentären skulle vända upp och ner på hela kungaskandalen.

Men bara timmar efter att kungens vänner konfronterats med nya uppgifter hotades en av journalisterna:

”Vi är din värsta mardröm, en mardröm du aldrig kommer att vakna ur.”

– Någon vill uppenbarligen försöka stoppa dokumentären, säger en av Aftonbladets källor.

Aftonbladet avslöjade i december förra året att kungens vänner tagit hjälp av tidigare ledargestalter i Stockholms undre värld för att köpa Mille Markovics dementi av hans uppgifter i skandalboken om kungen, ”Den motvillige monarken”. Han skulle också lämna i från sig allt material, däribland komprometterande bilder. De hemligt inspelade samtalen med Anders Lettström, en av kungens allra närmaste vänner, spelades sedan upp i Dagens Eko i maj i år.

Men bakom avslöjandet med ljudupptagningarna låg nu hotade journalisten Nuri Kino, författare till boken ”Den Svenske Gudfadern”.

Lettström inte ensam

I samarbete med SVT arbetar Nuri Kino just nu med ett program om skandalerna kring hovet som ska sändas i ”Dokument Inifrån”.

Och det finns betydligt mer material som rör kungavännernas agerande i ärendet.

Enligt Aftonbladets källor handlar det bland annat om timtals av bandinspelningar där flera av kungens närmaste vänner förekommer. Delar av dem är tänkta att användas i dokumentären.

Uppgifterna visar också att det inte stämmer att Lettström agerat ensam – vilket han påstod i våras – i sina kontakter med Stockholms undre värld. SVT-teamet kunde även dokumentera att kungens närmaste vänkrets varit med och betalat tidigare utpekade gangsterkungen Milan Sevo och hans dåvarande livvakt Daniel Webb för uppdraget via en advokat, enligt Aftonbladets källor.

När journalisterna i slutet av juli konfronterade kungavännerna dröjde det inte många timmar innan det första hotet dök upp.

Ställer krav

Aftonbladet kan i dag publicera hotmejlen till journalisten Nuri Kino.

Det första, daterat 26 juli, inleds:

”Nuri, En liten presentation. Vi är din värsta mardröm, en mardröm du aldrig kommer att vakna ur. Vi har av en anonym källa er

hållit en mängd information som har samlats in om dig.”

Kravet var att han omedelbart skulle ”upphöra med all fortsatt smutskastning”.

”Detta skall ske omgående!”

Säpo utredde

I mejlet bifogades namn på filer ur Nuri Kinos dator. Där fanns bland annat känslig information om grundlagsskyddade källor.

Om Kino inte lydde skulle materialet spridas vidare till pressen.

Hotet och beviset för dataintrånget polisanmäldes och ärendet lämnades över till Säpo.

– Men när de skulle spåra ursprunget var ip-adressen som bortblåst, det gick inte att komma vidare med vem som var avsändare,

säger en källa.

Ärendet fick därför läggas ner.

Trots hoten fortsatte arbetet med dokumentären, som nu praktiskt taget är klar.

Men i onsdags, drygt fem månader efter att det första mejlet skickades, verkställdes så plötsligt hotet om att skandalisera Nuri Kino i medierna.

Anders Lettström ska, enligt uppgift till Expressen, plötsligt ha fått ett vadderat kuvert under ett möte. Där låg ett usb-minne med filer stulna från Nuri Kino. De föreställde bland annat bilder där han festar med Milan Sevo.

Tar hoten på allvar

Nuri Kino, som tidvis haft livvaktsskydd på grund av hoten, ville i går inte uttala sig. Inte heller Daniel Webb.

Men enligt Aftonbladets källor har SVT tagit hoten, som uppenbart ses som ett försök att stoppa dokumentären, på största allvar.

– Jag vet inte exakt vad som har hänt än. Men det är naturligtvis jätteallvarligt om någon bryter sig in i en journalists dator och kommer över källskyddat material. Nu måste Nuri Kino, i samarbete med polisen, försöka reda ut vad som har hänt och exakt vad materialet innehåller, säger Johan Brånstad, redaktör på ”Dokument Inifrån”.

Aftonbladet har pratat med Anders Lettström och flera av kungens närmaste vänner. Ingen vill dock kommentera uppgifterna.

– Jag har inget att säga, säger Anders Lettström.

Enligt källor kommer Säpos förundersökning om misstänkt dataintrång med stor sannolikhet nu att öppnas igen.