Nyheter

Hård duell i riksdagen

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Juholt och Reinfeldt möttes i sin första debatt

Det var två taggade men väldigt olika debattörer som möttes i riksdagen i dag.

När Fredrik Reinfeldt gjorde allt för att måla upp en bild av Sverige som välmående försökte Håkan Juholt gång på gång att rasera den.

– Jag hoppas och tror att jag fick fram mitt budskap, säger S-ledaren efter premiären.

Så blev det så till slut av - mötet mellan Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt.

På slaget nio i morse drog riksdagsårets sista partiledardebatt i gång.

Först ut i talarstolen var Fredrik Reinfeldt (M) i kraft av statsminister. Det dröjde inte länge innan han drog sitt främsta trumfkort - att måla ut Sverige som ekonomiskt tryggt och stabilt.

”Vi har ett ansvar”

– Runt hörnet ligger stora möjligheter om vi vårdar och utvecklar vår arbetslinje, sa han också.

Men Reinfeldt hälsade också den nye S-ledaren välkommen som partiledare. Och gav honom också en uppmaning om att ta ansvar:

– Min hälsning till Håkan Juholt är att vi har ett ansvar. 30 procent är inte 50. Jag är beredd att ta min del av ansvaret.

Passningen från statsministern handlade förstås om det kaotiska parlamentariska läge som råder i riksdagen. Sverigedemokraterna är vågmästare och kan fälla regeringspartierna om de gör gemensam sak med den rödgröna oppositionen.

Inledde nervöst

Håkan Juholt som inledde nervöst spottade upp sig ju längre debatten löd. Bland annat använde han ett väl beprövat retoriskt grepp, nämligen att stapla en massa frågor på varandra för att göra det omöjligt för motståndaren att besvara dem alla.

– Under de två månader jag varit ordförande har jag rest mycket och talat med många, precis som du har gjort före mig. Hårdheten och kylan oroar många. Det är skolan, pensionen, oro för om jag kommer överges när jag blir gammal. Var fick statsministern sin inspiration till politiken? Varför är det viktigt att minska på komvux? Vilka sjuksyrror sa att vi är för många och har för mycket betalt. Vilka kom på Fas 3, vilka kom att det var viktigt att förstöra a-kassan? Sälja ut sjukhus till privata aktörer?

Spelade på statsmannaroll

Intrycket efteråt var dock att båda klarade sig genom sitt första möte med hedern i behåll. Reinfeldt spelade på sin statsmannaroll, han ville tydligt framstå som den som tar ansvar för Sverige och svensk ekonomi. Juholt i sin tur lyckades i sin tur balansera humor och värme med allvar.

Även för Gustav Fridolin (MP) var det premiär. Det nyvalde språkröret försökte lyfta debatten i kammaren till att handla om de stora frågorna. Bland annat avslutade han sitt miljöinspirerade anförande med en sportliknelse.

”Snabba som Bolt”

–  Sverige ska vara lika snabba som Usain Bolt när det gäller miljöomställning.

Efteråt var han besviken på att debatten inte ville lyfta från en nivå som mer handlade om att få rubriker i morgondagens tidning än om vilken framtid partierna vill se för Sverige.

– Det är en udda debatt. Om man tittar ut i världen så förs det inga sådana här debatter utan att omställningsfrågorna är i fokus, säger han.

Sin egen insats ville han dock inte recensera.

– Nej, det får andra göra.

Ohly: ”Barn är hungriga”

De fattiga barnen som Håkan Juholt gjort till sin stora utmaning under mandatperioden fick en stor del av debatten. Bland annat plockade Lars Ohly (V) några poänger genom att få Reinfeldt att framstå som hjärtlös.

Vänsterledaren inledde sin replik med att konstatera att han tyckte sig ha hört statsministern säga att man inte behöver bry sig så mycket om de fattiga barnen i Sverige - eftersom det finns barn i andra länder som svälter.

– Det finns barn som är hungriga. Det finns barn som inte vill berätta vad de gjort på sommaren. Statsministern bör inte ignorera detta. Sverige är ett rikt land. Men din politik ligger bakom  de fattiga barnen. Alla kurvor är på rätt väg men Rädda Barnen visar att antalet fattiga barn ökar. Politik är att välja, man kan inte genomföra allt samtidigt. Jag avskaffar hellre barnfattigdomen än fortsätter att sänka skatter.

”Oansvarig politik”

Fredrik Reinfeldt försvarade sig med att säga att Lars Ohlys politik är oansvarig och endast "duger i opposition".

Den som hade svårast att komma fram i debatten var Göran Hägglund (KD). Han äntrade inte talarstolen förrän efter det hade gått en timme och 22 minuter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter