Fler hus pallar kylan

NYHETER

Frysskadorna på hus är klart färre den här vintern än den förra, visar en analys som försäkringsbolaget Länsförsäkringar gjort åt TT.

Antalet frysskador anmälda till Länsförsäkringar minskade med 18 procent under perioden november 2010–januari 2011 jämfört med motsvarande vintermånader ett år tidigare.

– För många blev förra vinterns stränga kyla en väckarklocka. Nu har de sett om sitt hus, säger Roger Andersson, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Det är bråda tider för försäkringsbolagen. Två kalla och snörika vintrar på raken för med sig mängder av frakturer, krockskador och sönderfrysta vattenledningar. Men allt blir inte värre och värre. När det gäller den största skadeorsaken på våra hus – frysskadorna – har trycket lättat jämfört med förra vintern. Detta trots att december 2010 var en rejält kall månad med ovanligt många frysskador.

Färre köldskador

Det visar en analys som försäkringsbolaget Länsförsäkringar gjort åt TT. Antalet köldskador anmälda till Länsförsäkringar minskade med 18 procent perioden november-januari 2010/2011 jämfört med motsvarande vintermånader ett år tidigare.

– De hus som frös förra vintern fryser inte i samma omfattning igen. Många tvingades då inse att vi lever i ett land med riktiga vintrar, säger Roger Andersson.

Länsförsäkringar består av 24 separata regionala bolag som täcker hela Sverige. Tillsammans är de störst på marknaden för både villa- och fritidshusförsäkringar.

Hög nivå

1 468 frysskador på villor, fritidshus och lantbruksbostäder har rapporterats in de gångna tre vintermånaderna. Förra vintern var det drygt 300 fler. Men fortfarande är nivån hög jämfört med de mildare vintrarna för två och tre år sedan, då bara 461 respektive 87 frysskador anmäldes till Länsförsäkringar.

– Vad som sticker ut dessa kalla vintrar är att det fryser mer även i permanentbostäder, på grund av den ihållande kylan. Det är ett nytt fenomen, säger Roger Andersson.

– De allvarligaste skadorna brukar drabba dem som bara låser huset och åker i väg på semester, utan att ens ha stängt av vattnet. Om det då råkar bli fel på värmen så kan vattenledningarna, varmvattenberedaren och andra installationer i huset frysa sönder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård