Nyheter

Reinfeldts huvudvärk

NYHETER

Nya siffror avslöjar: Motvind för alliansen – småpartierna tappar

Moderaterna rusar i höjden.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt lär ha huvudvärk ändå.

Både Kristdemokraterna och Centern ligger och dallrar runt spärren, visar senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Moderaterna ökar med 1,9 procentenheter och får 32,2 procent.

Men för alliansen som helhet blåser motvind, samma vecka som det politiska Sverige vänder blickarna mot omvalet i Västra Götaland.

Riskerar att åka ur

Kristdemokraterna och framför allt Centerpartiet skulle riskera att åka ur riksdagen om det vore val i dag. KD backar till 4,1 procent och C får bara 4,0 procent, en minskning med 1,6 procentenheter från senaste mätningen.

– Mätningen bekräftar att de borgerliga har problem. Kristdemokraterna har en partiledare som är ifrågasatt, även om situationen lugnat ned sig lite. Dessutom är nästan alla överens om att Maud Olofsson är på väg bort, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Men det är inte bara ledarproblem som gäckar de två partierna.

I skuggan av M

– De hamnar mycket i skuggan av Moderaterna och det är svårt att se vad som är deras egna frågor. Folkpartiet har ju skolpolitiken. Men Centerns företagarpolitik och Kristdemokraternas socialpolitik har inte fungerat att profilera sig med. Det är ett problem för hela alliansen och kan leda till desperata förslag från olika håll som utmanar samarbetet, säger Carl Melin.

Samtidigt visar den nya mätningen att Socialdemokraternas uppsving under våren har klingat av. Partiet är åter omsprunget av M och ligger stadigt runt 30 procent. Men krisen inom C och KD har ändå fått avståndet mellan blocken att minska de senaste månaderna.

SD ökar

– Det är definitivt match nu. Vi har sett andra siffror också som säger att avståndet har stabiliserat sig på två procentenheter, jämfört med de nästan sex procentenheter som det var i riksdagsvalet, säger Carl Melin.

Sverigedemokraterna ökar med 1,3 procentenheter till 7,7 procent och blir mätningens fjärde största parti.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter