Här kommer kanonvädret

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jippie – nu blåser medelhavsvärmen in över Sverige

HOPP OM BAD Passa på, i helgen slår värmeböljan till i stora delar av Sverige. Så på med badkläderna och njut av temperaturer kring 25 grader.
Foto: Foto: JONAS BILBERG
HOPP OM BAD Passa på, i helgen slår värmeböljan till i stora delar av Sverige. Så på med badkläderna och njut av temperaturer kring 25 grader.

Passa på och njut:

Nu blåser medelhavsvärmen in över Sverige – med temperaturer över 25 grader.

Helgens värmebölja kan vara sista sommarchansen.

Klicka på bilden för större prognos!

Kanonvädret är på väg upp mot Sverige och väntas nå sin kulmen på lördag. Störst solchanser finns runt Norrlandskusten och i östra Svealand. Lokalt väntas temperaturerna gå upp mot 27 grader.

Ordentligt uppvärmd

– Under fredag och lördag pressas varm luft från Medelhavet upp mot Skandinavien. Luften är ordentligt uppvärmd och kommer framför allt märkas i östra delen av landet, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Men efter helgen kommer kylan. Ett lågtryck med kalluft från Island

lurar runt Storbritannien. När det når Sverige väntas temperaturerna sjunka kraftigt.

– Vanligtvis brukar vi få mjukare övergångar men efter helgen blir det tvära kast. Det kan bli 7–8 grader kallare direkt, säger Martin Hedberg.

Än så länge är det osäkert när Islandskylan når Sverige. Den kan komma in över västkusten redan under helgen.

Regn och åska

– Då kommer Västsverige få regn och möjligtvis inslag av åska, säger

Martin Hedberg.

Tvärtemot vad många tror har den svenska sommaren varit varmare än normalt. Temperaturen har legat 2–3 grader över genomsnittet.

Hösten får vänta

– Å andra sidan har det regnat dubbelt så mycket som det brukar, vilket gjort att många upplevt sommaren som ovanligt kall, säger Martin Hedberg.

– Men för alla som hoppas att sommaren ska stanna ett tag till kan jag meddela att september traditionellt brukar innehålla varma dagar. Ännu har hösten inte kommit i någon större omfattning, säger Martin Hedberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN