Nytt omhändertagande i Marks kommun

avKerstin Danielson

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Tre syskon hämtades under uppslitande former från skolgården i Mark torsdags.

Nu visar det sig att barnen omhändertogs trots att ansvarig politiker sagt nej.

– Min bedömning var att det inte fanns tillräckligt starka skäl, säger Mia Magné (C), ordförande i socialutskottet.

Då vände sig tjänstemännen till vice ordförande – och drev igenom hämtningen.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade hur politiker och tjänstemän i Marks kommun misskött  ärendet med Rasmus och Fanny, som togs från sitt familjehem.  Det fick Socialstyrelsen att rikta skarp kritik mot kommunens sätt att handlägga  barnärenden.

Nu har det hänt igen.

”Sämsta vi gjort”

Trebarnsfamiljen flyttade till Mark för några år sedan att de ville komma bort från storstaden.

– Det är det värsta och sämsta vi någonsin har gjort. Jag vill bara bort här ifrån men nu kommer vi härifrån, säger mamman som kallar det hela en häxprocess.

Hon och barnens pappa är båda väletablerade men idag är familjens ekonomi raserad.

Barnen är fyra, sex och åtta år gamla. Problemen började när anhöriga anmälde föräldrarna för misshandel och vanvård. Åklagaren Patrik Tilly la ner förundersökningen i ärendet. Utredning efter utredning har kommit fram till samma sak, det finns inget att anmärka på i familjens liv.

Men strax efter årsskiftet tog det fart igen. Och igår hämtades barnen på skolgården. Kamrater och lärare kunde bara titta på.

Mia Magné är ordförande i socialutskottet. Tjänstemännen på socialförvaltningen måste först vända sig till henne om de behöver ett beslut i ett ärende som de betraktar som akut.  De sökte henne vid nio men fick inte kontakt förrän vid elva på förmiddagen. Då var ännu inget beslut fattat.

Upprepade sitt nej

Mia Magné sa nej  efter att ha lyssnat på tjänstemannens genomgång. Hon säger:

– För att man ska göra ett akut omhändertagande så måste det finnas en fara för barnets liv. Utifrån den information jag fick så gjorde jag inte den bedömningen. Det kunde vänta.

Mia Magné upprepade sitt nej vid ett andra samtal klockan 13. Några minuter senare hade tjänstemännen fått ja från vice ordföranden i utskottet. En kort stund senare hämtades barnen på skolgården.

Efter fallet med Rasmus och Fanny så granskade Socialstyrelsen samtliga barnärenden i Marks kommun – och kritiserade handläggningen i två av tre fall. Trebarnsfamiljen är ett av de ärenden som Socialstyrelsen granskat och kritiserat handläggningen av.

Publicerad: