Piraterna är omringade

avSofi Tagesson

Somaliska styrkor har nu omringat de pirater som håller en dansk familj fången i Somalia.

– Vi har stängt av området och ringat in piraterna, säger borgmästaren i det område där danskarna befinner sig.

Det är borgmästaren i Bandar Beyla, Said Adam Ali, som har sagt till danska Ekstrabadet att det inte är någon insats planerad – men att de nu har flera styrkor i området.

– Vi har stängt av området och ringat in piraterna av tungt beväpnade säkerhetsstyrkor så att ingen kan ta sig därifrån, varken från land eller från havet, säger han.

För att förhindra att piraterna får förstärkning utifrån har nu all telekommunikation i området stängts ner.

Telekommunikation bruten

– Säkerhetsstyrkorna har avlyssnat piraterna som har försökt få förstärkning utifrån. Därför är all telkommunikation i området nu bruten, för att förhindra att andra pirater ska ta sig in till gisslantagarna och deras fångar.

Borgmästaren i Bandar Beyla sa också till Ekstrabladet att han räknade med att börja förhandla med piraterna under måndagen. Representanter för myndigheterna var redan tidigare på måndagen på väg för att söka kontakt med piraterna.

– De ska försöka övertala piraterna att släppa danskarna fria, så att de kan åka hem, säger Said Adam Ali.

De lokala myndigheterna har tidigare sagt att de skulle föredra att befria danskarna genom att attackera dem militärt – men detta har de danska myndigheterna motsatt sig, och så här långt har de somaliska myndigheterna respekterat deras önskan, och valt att försöka få till stånd förhandlingar med piraterna i stället.

Varnar för fritagningsförsök

Ett krigsfartyg har i dag har dykt upp utanför kusten, ungefär två kilometer från land. Said Aden Ali sa att han är rädd för att militären ska göras ett fritagningsförsök.

– Jag varnar för alla handlingar som kan äventyra gisslans liv. Militärt ingripande borde vara sista utvägen. Vi försöker lösa problemen på fredlig väg, sa han.

Den danska familjen hålls nu i bergsområdet Hul Anod. Deras kidnappare är bara ute efter pengar och kommer inte att bli våldsamma om de inte känner sig hotade, sa Said Aden Ali.

Enligt experter på pirateri är den genomsnittliga lösensumman för ett stort fartyg ligger på nära 5 miljoner dollar.

Piraterna erbjuds amnesti

Piraterna har också erbjudits amnesti mot att de släpper danskarna utan att skada dem. Borgmästare Said Adam Ali säger att de är missnöjda med att piraterna för första gången har tagit barn som gisslan.

Natochef begär ökade insatser

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen vill att jakten på pirater utanför Afrikas kust trappas upp.

– Jag anser att det internationella samfundet måste titta närmare på hur vi kan förstärka piratinsatsen, sade Fogh till TT.

Den danske Natochefen var mån att framhålla sin medömkan med den danska familj som i förra veckan togs som gisslan av pirater.

Kapades 24 februari

Segelbåten med den danska familjen kapades av pirater i Indiska oceanen den 24 februari. Med på båten finns, förrutom familjen som består av två vuxna och tre barn, två vuxna män.

I går meddelade UD i Danmark meddelade att anhöriga har varit i kontakt med familjen. De sju sas då må bra med hänsyn till omständigheterna.