”Jag har levt med detta ett helt år”

Av: Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jesper Nilssons film på de hotfulla poliserna har blivit en stor snackis

Jesper Nilsson filmade hotfulla poliser i Stockholms tunnelbana – en film som senare raderades.

Men Jesper lyckades återskapa filmen och lade ut den på nätet. Där började den leva sitt eget liv.

– Så oerhört många har hört av sig och velat höra min historia. Jag trodde aldrig att intresset skulle växa sig så stort, säger han.

Jesper Nilsson filmade poliser som trängde upp två tonåringar i ett hörn på tunnelbanestationen Hornstull i Stockholm. Efter det blev han utpressad av poliserna. I dag börjar rättegången mot dem.
Foto: PRIVAT
Jesper Nilsson filmade poliser som trängde upp två tonåringar i ett hörn på tunnelbanestationen Hornstull i Stockholm. Efter det blev han utpressad av poliserna. I dag börjar rättegången mot dem.

Den 10 februari förra året såg Jesper Nilsson två män tränga in två tonåringar i ett hörn på Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Han filmade det hela med sin mobil.

Hotade med drogtest

Det visade sig snart att männen var civilpoliser och de gillade inte alls att Jesper filmat dem. De anklagade honom för att ha ofredat dem och sa åt honom att radera filmen. När Jesper Nilsson vägrade hotade poliserna att gripa honom och tvinga honom att göra ett drogtest.

Jesper gjorde som de sa, men lyckades sedan återskapa den raderade filmen. En film som nu blivit en viktig del av bevisningen när Jesper nu möter poliserna i rätten.

– En del av mig tycker det är skönt att det tar slut nu. Jag hoppas att tingsrätten ska tro på mig och jag tror det vore bra för förtroendet för polisen om det blev en fällande dom, säger Jesper Nilsson som är överväldigad av den uppståndelse hans berättelse har orsakat.

Överväldigande gensvar

– Jag trodde inte detta skulle växa så stort. Folk har hört av sig och berättat sina historier, jag har varit och berättat om det jag varit med om för asylgrupper. Jag har mött så otroligt mycket skepticism mot polisen hos folk som varit med om liknande händelser, säger han.

I dag möter Jesper Nilsson polisen i tingsrätten. De misstänks för ofredande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande, alternativt tjänstefel. Poliserna har i sin tur anmält Jesper för grovt förtal för att ha publicerat bilder och uppgifter om händelsen på sin blogg.

Förundersökningen om förtal och ofredande har lagts ner.

Jesper Nilsson hoppas att hans fall ska leda till en fällande dom för poliserna.

– Det vore välkommet för att återställa förtroendet för rättsväsendet.

De båda åtalade poliserna nekar till brott.

Publicerad: