Resebolagen fortsätter flyga till Egypten

Men ställer in utflykter till Kairo och Luxor

De svenska resebolagen ställer inte in resor till Egypten generellt. Däremot blir det inga utflykter till Kairo eller Luxor och fritidsresor valde på lördagskvällen att evakuera de gäster som redan befinner sig i Luxor och Assuan.

– Läget är svårbedömt och vi tar det säkra före det osäkra, säger Eva Olivecrona, informatör på Fritidsresor.

Sammanlagt handlar det om 46 svenskar som rest med Fritidsresor och Temaresor på Nilkryssningar om som gjort strandhugg i Luxor och Assuan. I den senare av städerna brinner just nu regeringspartiet NDP:s högkvarter så som det gjort i Kairo de senaste dygnen.

De svenska turisterna flyttas nu till Hurghada där läget – precis som på övriga turistorter vid röda havet – bedöms ofarligt.

– Vi lyder alltid UD:s reserekommendationer och på turistorterna är det lugnt, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Sammanlagt har de tre stora svenska resebolagen just nu drygt 6 200 gäster på plats i Egypten. De flesta är bor i eller omkring semesterorterna Sharm el Sheikh, Hurghada och Masar Alam. Samtliga bolag uppger att man har kontinuerlig kontakt med Utrikesdepartementet och följer deras rekommendationer.

"Allt är normalt"

Hittills har UD avrått från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Ismailia och Suez men semesterorterna har hittills inte drabbats av oroligheterna.

– Vår personal säger att livet där flyter på som vanligt. Allt är normalt, säger Eva Olivecrona.

Apollo som haft flygresor direkt till Kairo ställer nu in fortsatta resor dit. Ett plan som skickas ner tomt under dagen ska ta hem de gäster som redan är på plats. De anländer till Stockholm ikväll.

Får avbryta semestern

– Det är 203 personer. Vi har försökt att få tag på alla och ge dem chansen att åka hem nu. För många av dem är det redan planerat att de ska åka hem idag men vissa som har köpt längre resor får avbryta semestern om de vill komma hem med oss. Vi erbjuder inte fler hemresor den närmaste tiden, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Publisert: