Man får vårdnaden om 13 surrogatbarn

Foto: Sakchai Lalit/AP
Thailändsk polis visar bilder på mannens barn under en presskonferens 2014, när skandalen uppdagades. Arkivbild.
NYHETER

En domstol i Bangkok har gett en japansk man vårdnaden om 13 barn som han fått genom thailändska surrogatmödrar.

Skandalen med Mitsutoki Shigetas "babyfabrik" uppdagades 2014 när det visade sig att han var far till minst 13 barn som hittats i Thailand, födda av surrogatmödrar. Fallet innebar att Thailands då oreglerade surrogatindustri hamnade i fokus, och året därpå förbjöds utlänningar att använda thailändska kvinnor som surrogatmödrar.

Anlitat barnsköterskor

Shigeta, son till en japansk magnat, lämnade landet till följd av skandalen, men kom tillbaka och krävde sin rätt till barnen.

"För lyckan och de möjligheter som de 13 barnen kommer att få från sin biologiska far, som inte har en historia av dåligt beteende, dömer domstolen att alla 13 barn födda av surrogatmödrar enligt lag är barn till käranden", säger domstolen i ett uttalande.

Shigeta, som inte var på plats under förhandlingen, anses vara "ensam förälder" till barnen sedan de thailändska surrogatmödrarna har undertecknat dokument som fråntar dem rättigheterna, förklarade domstolen.

Då Shigeta kommer från en rik familj har han förberett barnsköterskor i Japan.

Flyttat till Laos

Shigetas advokat säger att han ska kontakta socialmyndigheten i Thailand, som har tagit hand om barnen sedan situationen uppdagades 2014, och diskutera nästa steg i att överföra dem från statens vårdnad.

Shigeta anställde de thailändska surrogatmödrarna innan landet införde ett förbud 2015, efter en rad skandaler och vårdnadstvister.

Surrogatverksamheten flyttade snabbt till grannlandet Kambodja, som införde ett förbud året efter.

Under de senaste månaderna har det funnits indikationer på att verksamhet flyttat vidare till Laos, där det ännu inte finns några restriktioner för surrogatmödrar.

Foto: Sakchai Lalit/AP
Thailändsk polis visar bilder på mannens barn under en presskonferens 2014, när skandalen uppdagades. Arkivbild.
Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand