Polisen släpper bild på Disa – kroppen ännu inte återfunnen

avVictor Stenquist

Svenska Disa Bäckström, 29, är befarad död i norska fjällen.

Nu har polisen – med anhörigas godkännande – publicerat en bild svenskan.

På onsdag kommer polisen göra ett nytt försök att hitta kropparna.

I det hårda vädret i onsdags förra veckan försvann Disa Bäckström, 29, på Blåbærfjellet i Nordnorge.

Hon var tillsammans med finlandssvenskarna Mikael Sten, 29, Niklas Nyman, 36 och André Stenfors, 32 när de befaras ha dragits med i en lavin.

Redan under måndagen publicerade norsk polis namn och bild på de tre finlandssvenska männen, medan man under tisdagen kompletterat med en bild på Disa Bäckström.

1 av 9 | Foto: PRIVAT
Disa Bäckström

Planerar sökinsats

Några kroppar har polisen ännu inte återfunnit. Det hårda vädret i de norska fjällen har omöjliggjort tillräckliga sökinsatser – och även under tisdagen har man fått skjuta upp nya försök.

– Vi arbetar fortsatt med att planera, men vi är beroende av bra väder eftersom vi ska använda helikopter. Väderprognosen skiftar från timme till timme och vi ska under dagen summera läget och få en översikt över hur det ser ut i morgon, säger Morten Pettersen, stabschef vid polisen i Tromsø till VG.

Under onsdagen kommer polisen att göra nya försök då man med helikopter ska försöka hitta spårsändare som de försvunna burit i kläderna.

Kan använda grävmaskin

Polisen har tidigare haft planer på att sätta in grävmaskiner i arbetet på att hitta kropparna i lavinmassorna. Enligt Morten Pettersen är detta fortfarande aktuellt.

– Vi utesluter ingenting, men det är många variabler att ta hänsyn till. Vi har tillgång till grävmaskiner om vi ser att det finns lämpliga sätt att använda dem på, säger Pettersen till VG.

Anhöriga till de svenskan och de tre finlandssvenskarna ska under några dagar ha befunnit sig i Tamokdalen, men rest därifrån under måndagen.

Sedan torsdag kväll har man varit i området och informerats om de olika stegen i sökarbetet.

Gick isklättringskurs

Sällskapet på fjället hade tillsammans med sex ytterligare personer befunnit sig i området för att delta i en isklättringskurs, enligt VG.

Efter att ha firat nyårsafton tillsammans förra måndagen ska de ha delats upp i grupper och utforskat fjället på egen hand.

De fyra skidåkarna anmäldes försvunna under onsdagen vid en tur på Blåbærfjellet i Tamokdalen. En femte person i sällskapet hade då valt att inte fullfölja den planerade turen och var den som sedan slog larm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Laviner

AB Voice