Ikea i rejält blåsväder i Danmark

avOskar Forsberg

Danskarna rasar nu mot Ikea – på grund av kyckling.

Sedan 2012 har möbeljätten marknadsfört kycklingen man säljer i sina restauranger som ekologisk.

– Jag tycker att det är väldigt fult, säger Thorbjørn Schiønning på den danska djurrättsorganisationen Anima till Politiken.

Ikea i Sverige vill inte kommentera händelserna i Danmark.

1 av 3
Faksimil från Facebook.

Den svenska möbeljätten Ikea har hamnat i ett rejält blåsväder i Danmark efter ett avslöjande om maten som säljs på varuhusen. ”Kæmpe shitstorm”, skriver Ekstrabladet, ”Voldsom shitstorm”, skriver BT, ”Vildledte i årevis”, skriver Politiken.

Tog bort text på hemsidan

Sedan 2012 har Ikea satsat på hård marknadsföring när det gäller maten man säljer på sina varuhus. Ledorden har varit ”hållbarhet”, ”god djurhållning” och ”ekologi” gällande det kycklingkött man serverar.

Så här har varuhusen i Danmark formulerat sig: ”Hos Ikea är all kyckling vi serverar i våra restauranger ekologiska (”bæredygtige”, direkt översatt hållbara, reds. anm.) På grund av att vi vill göra skillnad. En positiv skillnad”.

Man har kunnat läsa texten på företagets danska hemsida, men nu är texten helt borttagen.

Bakgrunden är ett avslöjande från djurrättsorganisationen Anima att Ikea inte alls har serverat det kycklingkött man uppgett, utan i stället kött från industriella slakterier där det, enligt organisationen, på inga sätt råder ”god djurhållning eller hållbarhet”.

Anmälda för vilseledande reklam

Organisationen har nu anmält möbeljätten till ”Forbrugerombudsmanden”, den danska Konsumentsombudsmannen, för vilseledande marknadsföring.

"Jag tycker att det är väldigt fult. Som konsument tror man att de använder välmående kycklingar och man föreställer sig inte ett slakteri fyllt med vanliga industrialiserade kycklingar och alla de problem som de har. Kycklingar är kanske de produktionsdjur som har de värsta förutsättningarna, säger Thorbjørn Schiønning, kampanjledare på Anima till tidningen Politiken.

Enligt Politiken använder dessutom Ikea kött från en snabbväxande kycklingras som tidigare kritiserats hårt av djurrättsorganisationer.

Kunderna rasar på sociala medier

2012 fick Ikea i Danmark utmärkelsen ”Good Chicken Award” och använde då också av ekologiska kycklingar, men enligt de nya uppgifter som nu framkommit slutade man strax därpå att sälja det köttet. I stället bytte man leverantör.

På Ikeas Facebooksida i Danmark rasar nu kunderna mot möbeljätten. ”Stackars kycklingar”, ”Fy helvete vilka dumma svin ni är” och ”Ta ditt ansvar och bojkotta Ikea” är tre arga kommentarer på sidan.

Ikea i Danmark har lämnat ett svar per mejl där man ”beklagar” sig över förändringarna. Man vill emellertid inte ställa upp på någon intervju, varken i Politiken eller i Ekstrabladet.

Ikea Sverige: ”Tar frågan på största allvar”

Ikea i Sverige vill inte kommentera händelserna i Danmark men svarar på frågor om företaget i Sverige.

– Vi på IKEA Sverige vill ha en positiv påverkan på människor, djur och vår planet. Därför arbetar vi kontinuerligt med att förbättra vårt sätt att arbeta på ett mer hållbart sätt, säger Emil Eriksson, presstalesperson på Ikea Sverige.

Kan man lita på Ikea gällande djurhållning?

– Vi tar frågan på största allvar och vill hela tiden förbättra oss.

Finns det en risk att det här spiller över på Ikea i södra Sverige?

– Det är svårt för mig att spekulera kring.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Danmark