Personalen på Sibylla skänker lönen till hemlösa

avClara Öhrn

På Sibylla i Borlänge håller de öppet på julafton för att bjuda hemlösa på mat.
Dessutom donerar personalen hela sin lön och dagskassan till en välgörenhetsorganisation.
– Det här är syftet med julen: att kunna hjälpa en annan människa, att bry sig och visa kärlek, säger ägaren Tarek Malak.

1 av 3 | Foto: Emil Nordin
Tarek Malak håller sin Sibyllakiosk öppen på julafton.

Personalen på Sibyllakiosken i Borlänge vill göra sitt för att hjälpa behövande i jul, något som Dalarnas tidningar var först att skriva om.

I vanliga fall håller restaurangen stängt på julafton, men sedan två år tillbaka har de bestämt sig för att ha öppet och bjuda hemlösa och utsatta människor på mat. Personalen som jobbar skänker dessutom hela sin intjänade lön och omsättningen till verksamheten Ria, som hjälper människor som har det svårt.

Alla kan göra skillnad

– Vi drog igång det här för att belysa att man faktiskt kan göra stor skillnad, berättar Tarek Malak som driver restaurangen.

Restaurangen brukar knappt ha någon omsättning under jul, men när folk hörde talas om initiativet bestämde de sig för att ta en sväng förbi Sibylla mitt i julfirandet.

– Det kom folk från hela Borlänge som kände att de ville komma hit och köpa en korv för att skänka en slant, berättar Tarek.

Förra året drog restaurangen in ett femsiffrigt belopp som de donerade till förmån för hemlösa.

”Syftet med julen”

För Tarek Malak är initiativet en självklarhet. Trots att han själv inte firar jul tycker han att många har tappat bort den verkligan anledningen till att vi firar jul och att det nuförtiden istället handlar om att köpa mycket presenter till varandra.

– Jag vill att varje människa ska förstå vad syftet med julen är. Det här är syftet med julen att kunna hjälpa en annan människa, att bry sig och visa kärlek, säger Tarek Malak.

I år kommer hamburgerrestaurangen att hålla öppet mellan 11-17 på julafton och Tarek Malak hoppas att många gäster kommer för att äta en bit mat i välgörenhetssyfte.