Iranska män i jämställdhetsprotest

Av: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Mänskliga rättigheter har inget kön”

1 av 2 | Foto: My stealthy freedom / Facebook.
Många män står upp för kvinnornas rättigheter.

I Iran har en man rätt att bestämma om hans fru ska kunna resa utomlands, jobba eller begära skilsmässa. Nu tar vissa män strid för att ändra lagstiftningen, skriver BBC.

När lagkaptenen i det iranska fotbollslandslaget, Niloufar Ardalan, stoppades av sin man från att åka till de asiatiska mästerskapen i Malaysia blev det en världsnyhet. Det är den iranska lagstiftningen som ger män denna rätt när de skrivit äktenskapskontrakt med en kvinna. Förutom att bestämma om frun får resa utomlands kan de också bestämma om hon ska få söka jobb eller ej.

Nu tar fler och fler iranska män strid för sina fruars rättigheter, enligt BBC.

Visar stöd på Facebook

På Facebooksidan ”My stealthy freedom”, som drivs av journalisten Masih Alinejad, publiceras dagligen bilder på män som vill protestera mot lagstiftningen. Det är en del i kampanjen #ItsMensTurn.

”Som en man är jag inte berättigad att vare sig ta eller ge någon sin frihet; en man och en kvinna är jämlika i naturen”, skriver en av männen.

”Finns många fördomsfria män”

Den fängslade iranska tecknaren Atena Farghadani, vars advokat också ställt upp i kampanjen, menar att iranska kvinnor också är omedvetna om att de traditionella äktenskapskontrakten kan modifieras.

– Kvinnorna behöver bli medvetna om vad exakt de skriver på, och att de faktiska kan begära att få sina rättigheter tillbaka. Det finns många fördomsfria iranska män som stödjer kvinnors rättigheter, trots landets konservativa lagar, säger hon till BBC.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN