Polischef tvingas bort efter övergreppen i Köln

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Polis har gripit två män misstänkta för övergreppen på nyårsnatten i Köln.

Totalt är 31 personer misstänkta varav 18 befinner sig i Tyskland som asylsökande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kölns polischef stängs av till följd av händelserna i staden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Nu är det jättemycket poliser överallt i staden, det är tydligt att man vill markera närvaro, säger Aftonbladet Wolfgang Hansson, på plats i Köln.

De två männen greps under natten mot fredagen. Båda ska ha kommit till Tyskland från andra länder men det är inte känt när.

På deras mobiltelefoner har polis säkrat videoklipp som visar upplopp och övergrepp, skriver tyska Bild Zeitung.

Man har även beslagtagit handskrivna lappar med fraser på både tyska och arabiska där termer som ”stora bröst” och ”jag ska döda dig” förekommer.

Den tyska regeringens talesperson, Georg Streiter, säger att Angela Merkel vill att hela sanningen om händelserna ska lyftas fram.

– Inget ska hållas tillbaka och inget ska skönmålas. Det skulle inte bara skada rättsväsendet utan också den stora majoriteten av helt oskyldiga flyktingar som har sökt skydd i Tyskland, säger Streiter i ett uttalande, rapporterar AP.

Identifierade misstänkta

Totalt har polisen 31 misstänkta personer i förvar som man nu utreder för inblandning i händelserna i Köln på nyårsnatten. Nio är algerier, åtta marockaner, fem iranier, fyra syrier och två tyskar. De tre återstående är från Irak, Serbien och USA.

Ingen av de personerna är misstänkt för sexuellt övergrepp utan för misshandel, stöld och kränkning av sexuell natur.

Flera andra misstänkta ska vara identifiera men har ännu inte kunnat gripas. 18 av de misstänkta befinner sig i Tysklans som asylsökande, enligt AFP.

Polischef går i tidig pension

Polisen har tagit emot 170 anmälningar från kaoset i Köln. Av dem handlar 120 om sexuella övergrepp eller trakasserier.

Under onsdagen identifierades tre personer som misstänkta för attacken. Inledningsvis rapporterades att tre personer var gripna, men den uppgiften visade sig inte stämma.

Hanteringen av händelserna och efterspelet har gjort att hård kritik riktats mot polisen i Köln. På fredagseftermiddagen kom besked om att polischefen i staden, Wolfgang Albers, stängs av och tvingas i ”tidig pension” till följd av skandalen, rapporterar flera internationella medier.

Inrikesministern för delstaten Nordrhein-Westfalen motiverar beslutet:

– Det var nödvändigt för att återställa allmänhetens förtroende och för polisen så att den kan fokusera på kommande stora händelser, säger Ralf Jaeger.

”Fick springa gatlopp”

I går framkom uppgifter från en läckt polisrapport i vilken en högt uppsatt tjänsteman inom den federala polisen Bundespolizei beskrev hur kvinnorna fick springa gatlopp på tågstationen i Köln.

I rapporten skriver polistjänstemannen att det tyvärr inte gick att identifiera alla gärningsmän eftersom man hade för få poliser på plats.

”Poliser kunde inte kontrollera alla incidenter, överfall, brott och så vidare. Det var helt enkelt för mycket som hände på samma gång”.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson är på fredagsplatsen på plats i Köln och beskriver hur poliser är överallt i staden.

– Det är oerhört tydligt att man vill markera närvaro efter nyårsnatten då var man var alldeles för få på plats vid tågstationen. Det är jättemycket poliser överallt och vid tågstationen stod specialpoliser med skyddsvästar och såg bestämda  ut. Man vill förmedla att man vill skapa trygghet och säkerhet.

”Kommit överens på förhand”

Polisen misstänker att kriminella gäng som agerat i små grupper ligger bakom händelserna vid stationen och att många av de inblandade tros ha varit berusade eller narkotikapåverkade. Totalt ska omkring 1 000 människor som stämmer in på de målsägande kvinnornas beskrivningar ha befunnit sig vid centralstationen i Köln.

– Vi pratade med polisens presstalesperson här. Hon berättade att man tror att männen på något sätt kommit överens, att det vore osannolikt att de annars skulle vara på samma ställe. Men man vet inte hur detta gått till, säger Wolfgang Hansson.

Publicerad: