Polismyndigheten

Åtta av tio poliser funderar på att sluta

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Åtta av tio poliser säger att de funderat på att lämna jobbet.

De främsta skälen är dålig lön och den pågående omorganisationen.

Det visar en medlemsundersökning från Polisförbundet.

Missnöjet med den pågående omorganisationen inom polisen, där de tidigare 21 lokala polismyndigheterna slagits samman till en enda, är stort bland de anställda.

I en undersökning från Novus, på uppdrag av Polisförbundet, uppger åtta av tio poliser att deras arbetssituation förändrats i ganska eller mycket negativ riktning i och med förändringen.

– Det behövs fler poliser, inte färre. Det här är alarmerande siffror som polisledningen måste ta på största allvar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

60 procent missnöjda med lönen

Enligt undersökningen har lika många poliser funderat på att säga upp sig från jobbet. De flesta av dem, 61 procent, på grund av att de är missnöjda med lönen, och 42 procent på grund av omorganisationen. Totalt har 142 fler poliser slutat under 2015 än under 2014.

– Omorganisationen har skapat kaos. Men polisen i Sverige är ingen experimentverkstad. Och i det läge vi har nu med omfattande yttre hot förvärras en redan ansträngd arbetssituation, säger Lena Nitz.

Förbereder för konflikt

Efter strandade löneförhandlingarna i slutet av oktober har Polisförbundet gått ut med att man nu förbereder sig för konflikt inför att de viktigaste avtalen går ut om ett år.

Kraven från förbundet är ingångslöner på lägst 25 000 kronor och en månadslön på minst 28 000 kronor efter fem års arbete.

Rikspolischef Dan Eliasson har lovat att "uppvärdera polisyrket lönemässigt", enligt TT.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten