MSB uppmanar: ”Var försiktiga på internet”

Msb uppmanar till försiktighet kring information som delas över internet.
Msb uppmanar till försiktighet kring information som delas över internet.

”Lev som vanligt, men var vaksamma”.

Det var uppmaningen till svenskarna efter att hotnivån för terrorangrepp höjdes. Nu förklarar MSB vad det betyder.

– Hjälp inte till i desinformationskedjan, utan var källkritisk, säger Mikael Tofvesson på MSB.

I onsdags höjdes hotnivån för terroranrep från tre till fyra på en femgradig skala. Alla uppmanades att fortsätta leva som vanligt, men ”att öka vaksamheten”.

Det var ett uttalande som väckte mycket frågor, inte minst på sociala medier.

Därför går nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med riktlinjer för vad vi ska tänka när vi använder oss av sociala medier.

– Budskapet är att ha ett kritiskt tänkande till det man ser. Vi alla är nyhetssändare i dagens sociala medier, alla har ett ansvar, säger Mikael Tofvesson, chef för enheten för omvärld och beredskap.

Kan hjälpa terrorister

Enligt myndigheten så handlar ökad vaksamhet mycket om hur vi hanterar information. De uppmanar att inte sprida spekulationer och rykten, utan istället ska man tänka igenom vad som kan vara sant och inte.

– Det är viktigt att inte späda på vad som för Sverige kan vara oriktigt och skadlig information, det kan spela terroristerna i händerna.

”Bygger på rädsla”

Enligt Mikael Tofvesson bör varningsklockorna ringa om man tar del av någonting som gör en arg eller provocerad. Är informationen väldigt spektakulär så är den oftast inte heller sann.

– Terrorism bygger på att man vill skapa rädsla, misstro mot samhället och en splittring. Då är det viktigt att man inte ger terroristerna att spela på den spelplanen genom att skapa rykten.

MSB uppmanar alla att läsa på polisens eller Säpos hemsida för att reda ut vad som stämmer och inte.

Publisert: