Wallström besökte Stockholms största flyktingboende

avNiklas Svahn

Runt 250 ensamkommande barn flyttat in

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO

För två veckor sedan öppnade Stockholms största flyktingboende. Nu har runt 250 ensamkommande barn flyttat in.

– Det finns mycket som skulle kunna förbättras, säger Margot Wallström (S), som besökte boendet på onsdagen.

Sedan ett par månader anländer omkring 150 ensamkommande flyktingbarn till Sverige – varje dag.

Migrationsverket letar ständigt efter nya boendeplatser där flyktingar kan få tak över huvudet. Eftersom trycket är så högt har kommuner fått öppna upp gymnastiksalar och skolor.

I Stockholms stad har man nu öppnat upp ett tillfälligt boende i tegelhuset Frans Schartaus handelsinstitut där det tidigare har varit vuxenutbildning. Runt 250 ensamkommande flyktingbarn har flyttat in i vad som snabbt blivit Stockholms största transitboende. Lokalerna öppnade för två veckor sedan.

Hungriga och ensamma

Under onsdagen besökte utrikesminister Margot Wallström (S) flyktingbarnen för att få en bild av hur situationen ser ut.

– Här är redan nu flera hundra afghanska pojkar som har kommit ensamma till Sverige. Några kom för några timmar sedan och var hungriga. Vi pratade om de resor som de har gjort. Några har rest i månader för att komma hit, säger Margot Wallström.

”Mycket kan förbättras”

Just här på boendet på Södermalm i Stockholm bor nästan enbart afghanska pojkar i åldern 16 år eller äldre. De lever under mycket enkla förhållanden och har i princip en madrass på golvet. Och de bor trångt, konstaterar utrikesministern.

– Ja, men det är ändå okej. Det är en ganska stor skola så de räddas av att lokalerna är spatiösa. Det är enkelt men ändå drägligt.

Hon berömmer frivilligarbetare och kommunerna som kämpar med att få situationen att fungera, men säger samtidigt att mycket behöver bli bättre.

– Det är bråttom, det är ett tryck hela tiden. Det finns mycket som skulle kunna förbättras, säger Margot Wallström.

Taxibilar i skytteltrafik

Ungdomarna väntar nu på att få besked från Migrationsverket vilken kommun de ska placeras i. I parti och minut anländer taxibilar som släpper av och hämtar flyktingar. Alexandra Göransson, avdelningschef på socialförvaltningen vid Stockholms stad, säger att många av dem har hört talas om Sverige.

– De frågar redan på centralen: "Är jag i Sverige nu?". De flesta kommer till Sverige via båtar till Trelleborg. Det primära för dem är att komma igång och söka asyl. De säger att de vill etablera sig i Sverige, berättar Alexandra Göransson.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt