Bussbrand i norsk tunnel

avJulia Burman Görans, TT

1 av 3

Branden i Gudvangatunneln i Norge är nu släckt. Fem personer har förts till sjukhus.

– Ingen är allvarligt skadad, säger räddningsledaren Ola Vaage.

Turistbussen som började brinna tillhör ett svenskt bolag.

Utöver turistbussen från Sverige fanns ytterligare en buss, två lastbilar och en personbil i tunneln som ligger några mil nordöst om Bergen, enligt norska räddningstjänsten.

Tidningen VG skriver att 32 turister från Asien satt i bussen när den började brinna. Ytterligare fem personer ska ha evakuerats ur tunneln.

– Fem personer är förda till sjukhus. Ingen är allvarligt skadad. Ingen person ska vara saknad längre men för säkerhets skull gör vi ett finsök i tunneln, säger räddningsledaren Ola Vaage till Aftonbladet vid 17-tiden.

Nu pågår eftersläckningsarbete i den 11,4 kilometer långa Gudvangatunneln, som är en av Norges längsta. Den var även utsatt för en storbrand för två år sedan.

Svenskt bussbolag

Enligt bussbolaget Ellös buss, beläget i sydvästra Sverige, var det en av deras svenska underentreprenörers turistbussar som började brinna. Enligt TT är ägaren ett åkeri på Orust.

– Vi vet faktiskt inte hur branden kan ha startat. Busschauffören märkte att det var något konstigt, så han stannade bussen och evakuerade den med en gång. Det var ett väldigt bra beslut av honom. Då var den mitt inne i tunneln, säger Andreas Demerholtz, vd för Ellös buss, till Aftonbladet

Enligt TT har den svenske busschauffören klarat sig utan skador.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge