Dansk utrikesminister dissar Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jens Dresling / AP
Danmarks utrikesminister Kristian Jensen skrev på Facebook att han är glad att han inte bor i Sverige.

"Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige..." skrev Danmarks utrikesminister på Facebook och länkade till en artikel om ifrågasatta plåster.

Nu tycker statsvetarprofessorn Drude Dahlerup att en ursäkt till svenska folket är på sin plats.

Allt började med ett inslag i P3 Nyheter och en diskussion i P1 Morgon. Paula Dahlberg, som driver bloggen vardagsrasismen.nu, efterlyste plåster i fler färger än bara beige. Att kalla vissa plåster hudfärgade och endast erbjuda en nyans är ett tecken på "vithetsnormen", resonerade Dahlberg.

Apoteket tog problematiken till sig och ska nu försöka hitta plåster som passar fler hudfärger.

Debatten tog fart – men snarare i Danmark än i Sverige. Danska medier rapporterade likväl om en påstått uppblossad debatt i Sverige där "plåster anklagas för att vara rasistiska".

”Ovärdigt”

Ganska nytillträdde utrikesministern Kristian Jensen i Danmark, från borgerliga Venstre, gav sig också in i debatten och slog på tangenterna. Han länkade till en dansk artikel om "plåsterdebatten" i grannlandet och skrev att han var glad för att inte bo i Sverige.

– Det är ovärdigt att en utrikesminister uttalar sig så här om ett grannland. Han bör komma med en ursäkt till svenska folket, säger statsvetarprofessor Drude Dahlerup vid Stockholms universitet.

Hon kommer själv från Danmark och anser att danska politiker allt oftare försöker göra inrikespolitiska poänger genom att måla en nidbild av Sverige.

– Det är en tendens i dansk politik, säger hon.

”Glimten i ögat”

Men kommentaren är skriven med glimten i ögat, förklarar Kristian Jensen för danska TV2:

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster.

Dahlerup säger sig ändå vara chockad över uttalandet.

– Han har kanske inte förstått sin nya roll. Han spottar på hela svenska folket när han uttalar sig så här. Det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikeministrar.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare känner till den danske utrikesministerns uttalande.

– Jag har noterat detta, men inte läst det. Det föranleder inte någon kommentar från vår sida, säger Pezhman Fivrin till TT.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN