Fler larm om trakasserier mot kvinnor

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Larm från Värmland och Malmö på nyårsafton

I går avslöjades det att unga tjejer sextrakasserades på festivalen We are Sthlm.

Nu kommer fler larm om att kvinnor har ofredats av grupper av män.

– Vi vill verkligen uppmana de som känt sig ofredade eller sexuellt ofredade att anmäla, säger Tommy Lindh vid Värmlandspolisen till VF.

På nyårsafton observerade polisen på flera platser i landet hur stora grupper av män blev närgångna mot ensamma kvinnor.

I Malmö skedde trakasserierna i Kungsparken och Centralstationen, rapporterar Sydsvenskan.

– Våra patruller avstyrde flera sådana här händelser på nyårsnatten, tjejer som omringades av stora gäng som bara drev omkring, säger Håkan Johansson, som var polisens insatsledare under natten, till tidningen.

Att kvinnor trakasseras i nattlivet är inte ovanligt.

– Men det här, när det kommer i stora gäng, 8–10 stycken, det är ovanligt, det har vi inte sett tidigare, säger Håkan Johansson till Sydsvenskan.

Hann inte kontrollera

Enligt Håkan Johansson hann det aldrig gå så långt som till handgripliga trakasserier. Polisen hade dessutom så mycket att göra att man inte hann kontrollera de stora grupperna av män.

Carl-Axel Andersson, kommunpolis i Malmö, hittar ingen anmälan som stämmer in på beskrivningen. Varken från någon kvinna eller från poliserna själva.

– Det behöver ha hänt ganska mycket innan man skriver en anmälan utan att målsägande är med, säger Carl-Axel Andersson, till Sydsvenskan.

Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen, säger till Metro att det inte förekommit några sexuella trakasserier.

– Vi har varit ute på stan och sett att de här pojkgängen har härjat runt och fyrat av smällare och raketer, vi har även sett att de har befunnit sig i närheten av unga tjejer som är ute och festar. En del kvinnor har uppgett att de har känt obehag men de har inte känt sig ofredade sexuellt eller ofredade på något annat sätt, säger han.

Unga flickor sökte skydd hos polisen

Även i Karlstad observerade polisen liknande händelser på nyårsafton. Polisens länsvakthavande befäl Tommy Lindh berättar för Värmlands Folkblad att större grupper av yngre män varit närgångna mot yngre flickor vid flera offentliga tillställningar. Flickorna har sedan sökt skydd hos poliserna.

– Det drar runt stora grupperingar av yngre män med ganska hög svansföring, som kaxar upp sig mot andra ungdomar och som intresserar sig lite väl offensivt för unga flickor. Polisens uppfattning är att det handlar om ensamkommande flyktingbarn, säger han till VF.

Men inte heller här finns några anmälningar.

–Det är väl så att benägenheten att anmäla inte är särskilt hög. Vi vill verkligen uppmana de som känner att de utsatts att anmäla, så vi får en chans att utreda, säger Tommy Lindh.

Publicerad: