”IS-mål helt förstörda”

Foto: AP/Scanpix
Turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu.

Turkisk militär har totaltförstört IS-fästen inne i Syrien. Det säger premiärminister Davutoglu i ett uttalande.

Samtidigt har turkisk polis gjort omfattande razzior mot IS runt om i Turkiet.

Den turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu säger att militären fullständigt förstört fästen för Islamiska staten i Syrien på gränsen till Turkiet, rapporterar Reuters.

Målstyrda bomber

Tre turkiska flygplan avfyrade fyra målstyrda bomber mot extremistgruppen IS ställningar. Planen ska hela tiden ha befunnit sig över turkiskt territorium. Anfallet följde efter den första sammandrabbningen över gränsen, då en turkisk soldat i går dödades i en eldstrid med IS. Turkisk militär svarade med pansarvagnar. En jihadist ska ha dödats och tre fordon förstörts i Syrien.

Tidigt i morse genomförde turkisk polis razzior i 13 provinser. Totalt greps 251 personer misstänkta för att tillhöra terroristgrupper, uppger premiärministerkansliet enligt nyhetsbyråer.

Runt 5 000 poliser ska med stöd av helikoptrar ha deltagit bara i Istanbul, rapporterar turkiska medier enligt Reuters. En kvinna rapporteras ha dödats i en sammandrabbning med polis i Istanbul. Enligt nyhetsbyrån Anatolia var hon medlem av den vänsterextrema gruppen DHKP-C som enligt myndigheterna samarbetar med den kurdiska PKK-gerillan.

Upptrappning

Flyganfallet och razziorna innebär en dramatisk upptrappning av Turkiets insatser i kriget mot IS. Dessutom har Ankara, efter långdragna förhandlingar, slutligen gått med på att låta amerikanska stridsflyg starta från flygbasen Incirlik.

Militärbasen ligger bara 16 mil från den syriska gränsen och diskussionerna har pågått i månader kring huruvida alliansen mot IS ska få använda basen. Efter ett telefonsamtal mellan Turkiets och USA:s presidenter gavs slutligen klartecken.

– Det kan handla om att Turkiet oroar sig för att IS ska genomföra fler terrordåd i Turkiet. Det kan också handla om olika löften eller information som tidigare getts till IS-ledare och som skulle kunna skada turkisk militär, sade Selim Savas Genç vid universitetet Fatih, till Today's Zaman för en tid sedan för att förklara flatheten.

Det finns runt 1 500 amerikanska militärer på Incirlik-basen, som har använts till att stödja amerikanska och Natoledda insatser i bland annat Afghanistan.

Våldsam vecka

Beskedet om att utländska stridsflyg nu får använda Incirlik kom efter en vecka med flera våldsdåd i Turkiet.

I måndags dödades 32 människor, de flesta unga, i ett terrordåd i den turkiska staden Suruç, intill den syriska gränsen. IS har tagit på sig skulden för dådet.

I går sköts en turkisk polis till döds i den kurddominerade staden Diyarbakir. Två dagar innan dödades två andra poliser i Ceylanpinar vid den syriska gränsen.

Dådet i Ceylanpinar har den militanta kurdiska gruppen PKK tagit på sig och hävdar att det var en hämnd för terrordådet i Suruç.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien