Kändislejonet Cecil, 13, brutalt dödad – spansk man jagas

Kändislejonet Cecil, 13, har dödats brutalt.

Nu jagas en spansk man för dådet.

– Hans död är en tragedi, han var en symbol för Zimbabwe, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska bevaringsarbetsgruppen.

Med sin snygga man och bekvämlighet framför kameran blev Cecil snabbt ett av Afrikas mest kända lejon. Men stjärnan i Zimbabwes största nationalpark, Hwange, gick tidigare i juli en brutal död till mötes.

Förövaren hade beskjutit 13-åringen med pil och båge. Ett GPS-halsband som han fått i ett projekt av Oxfords Universitet visade hur han sedan lockats ut ur parken. Två dagar senare hittade jägaren det skadade lejonet och dödade honom med ett gevär. Sedan ska han ha flått honom, huggit av hans huvud – och tagit med det som en souvenir.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men eftersom vi nu kan räkna hans sex manliga lejonungar som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska bevaringsarbetsgruppen, till The Guardian.

Guiderna gripna

Nu är det zimbabwiska myndigheters tur att jaga – en spansk man. Han ska ha betalt två guider på Hwange nationalpark 50 000 euro (ca 470 000 kr) för möjligheten att döda parkens huvudattraktion.

– De två personer som höll jägaren sällskap har arresterats men vi har ännu inte lyckats spåra jägaren, som är spansk, säger Johnny Rodrigues.

Djuret dödades 100 mil från naturreservatet, skriver Daily Mail. Det zimbabwiska jägar- och guideförbundet erkänner att dess medlemmar varit inblandade, och menar att det var ett privat safari och därmed inte olagligt. Regeringen hävdar motsatsen, eftersom lejonet levt på och beskyddats av reservatet.

Polisen jagar lejonhuvudet

Polisen jagar de av Cecils kvarlevor som tagits som souvenirer. Och den spanska bevaringsorganisationen Chelui4lions har uppmanat Cites de España – den myndighet i landet som ser över importen av hotade djurarter – att förhindra att Cecils huvud importeras.

– Europa måste förbjuda dessa lejonjakttroféer helt och hållet, säger Chelui4lions talesman Luis Muñoz, enligt The Guardian.

Han berättar att Spanien mellan 2007 och 2012 varit det land som importerat flest lejontroféer från Sydafrika - nästan fem gånger så mycket som Tyskland.

– Vilken jägare, vad för slags galen person, skulle vilka döda ett magnifikt vuxet lejon, känd för och fotograferad av alla parkens gäster? säger Muñoz

– Vi skäms av det faktum att det i Spanien finns rika galningar som betalar för njutningen av att döda vilda djur som lejon.

Publisert: