Kändisarna: Därför stödjer vi kampanjen

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8
Marit Bergman.

Rädda Barnen vill med kampanjen "Otyst" stoppa döden på Medelhavet.

Malena Ernman, Jonathan Johansson och Pa Modou är några av alla som har skrivit på.

– För mig är det självklart. Varje gång jag hör något om det här får jag fysiskt ont i kroppen, säger musikern Jonathan Johansson.

Rädda Barnens kampanj "Otyst" är ett upprop för att inget barn ska dö på Medelhavet. Flera kändisar stödjer kampanjen och har lagt upp bilder på sig själva som barn på Instagram.

– Jag har gjort samma resa som de har gjort. Jag vet hur det är att vara fattig, jag vet känslan att inte ha någon mat, säger Pa Modu, sångare i Panetoz.

Han kom som barn från Gambia och har lagt upp en bild på sig själv som femåring.

– Jag har haft turen att ha en pappa som offrat väldigt mycket pengar för att göra det möjligt för oss att komma till Sverige och få det bättre, säger han.

– Vi måste uppmärksamma det här, få politiker att göra något och de som tjäna pengar på de här stackars människorna att visa medmänsklighet.

Uppmanar andra att stödja

Även sångerskorna Marit Bergman och Malena Ernman har skrivit på kampanjen och lagt upp bilder på sig själva som barn.

"Jag tror jag är fem år gammal. Saker jag tänkte på: morfar och skogen. Min kusin Geir Henning och varför han fick bättre ljud i sin flöjt. Hur träden susade. Saker jag inte tänkte på : krig, om jag skulle överleva natten. Var mina föräldrar fanns, och om jag skulle få se dem igen".

"När jag var liten sjöng jag i kör i Sandviken. Jag var besatt av toner och ljud och varenda vaken minut ägnade jag åt att göra musik, klanger och ackord. Jag satt i inte på en överfylld båt på väg över Medelhavet. Jag bodde inte i ett flyktingläger. Och jag var inte på flykt undan krig, sjukdomar och fattigdom." skriver Malena Ernman och uppmanar andra att stödja kampanjen.

Hoppas det kommer upp på agendan

Jonathan Johansson har lagt upp en bild med texten "på silverfat fick den här knubbisen ett pass och ett personnummer".

– Jag har levt med den här frågan ganska länge, jag har gjort ett helt album som handlar om det, säger han.

Vad hoppas du kommer ut av kampanjen?

– Att det kommer upp på agendan igen, det är min ödmjuka förhoppning.

Även statsminister Stefan Löfven har skrivit på kampanjen, som han kallar "ett lovvärt initiativ". Däremot lovar han inga humanitära visum.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM