Charterplanet stoppades - fyra i besättningen hade för hög promille

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett charterplan från Oslo till Kreta stoppades i morse.

Orsaken: Pilot, andrepilot och två flygvärdinnor var berusade.

Flygbolaget Air Baltic har nu stängt av samtliga fyra.

– Säkerhet är vår högsta prioritet och vi håller på med grundliga undersökningar av situationen, säger bolagets talman Janis Vanags till VG.

Ett charterplan stoppades eftersom fyra i besättningen togs med för hög promille.
Foto: Air Baltic
Ett charterplan stoppades eftersom fyra i besättningen togs med för hög promille.

Charterplanet skulle lyfta från Oslo till Chania klockan 05.45 på lördagsmorgonen. Men de 100 passagerarna som skulle ta Boeing 737-planet till Kreta fick en dramatisk start på semestern. Innan flyget hann lyfta fick de se en del av besättningen gripas – och föras in i en väntade polisbil. Enligt norsk polis hade både piloten och andrepiloten samt två flygvärdinnor fastnat i en kontroll med för hög promillehalt i blodet.

– Vi fick ett meddelande om en misstanke om promille som gjorde att vi valde att göra en kontroll, säger operationsledaren Torleif Skovereng vid Romerike polisdistrikt till VG.

Enligt polisens mått innebär detta att samtliga fyra hade en promillehalt på över 0,2.

– Vi jobbar med besättningen, gör förhör och värderar vad som ska göras. De är fortfarande på Gardermoen och flyget kommer nog inte att åka vidare med dem, säger Skovereng.

”Ser allvarligt på det”

Det var det lettiska flygbolaget Air Baltic som skulle utföra flygningen från Gardermoen - på uppdrag av charterbolaget Star Tour som är medlem i TUI och därmed Norges motsvarighet till Fritidsresor. Air Baltic, med bas i Riga, flyger även från 14 svenska flygplatser. Vid 08-tiden meddelade Star Tour att man ännu inte fått kontakt med Air Baltic, men att man hoppades att planet skulle kunna lyfta innan klockan 10 - med en ny besättning.

– Vi ser givetvis allvarligt på sådana saker och är glada över att polisens rutiner har avstyrt denna händelse, säger vakthavande direktör och pressvakt Bjarte Økland vid Oslo Flygplats till VG.

Vid middagstid på lördagen skrev Air Baltic på sin Facebooksida: ”Vi utvärderar noggrant händelsen på BT7843, vi kommer att återkomma med mer information inom kort”.

Ett par timmar senare meddelade man att man stängt av de fyra inblandade – tills utredningen är klar.

– Säkerhet är vår högsta prioritet och vi håller på med grundliga undersökningar av situationen. Air Baltic har flera kontrollmekanismer för att säkra säkerheten till alla våra flygningar, skriver bolagets talman Janis Vanags till VG.

– Jag beklagar situationen för alla kunder som blivit berörda av denna händelse.

Hämtades av polisbil

Passagerarna Erling Langeland, 43, och hans fru Helena Langeland, 44, hade sett personalen i gaten, men inte noterat någonting konstigt med deras uppförande.

– Det kom en polisbil utanför. Efter en kort tid blev besättningen intagen i den bilen och ivägkörda, säger Erling till VG.

– Personalen i gaten uppgav att besättningen var sjuk och inte i stånd att flyga, och att flyget ställdes in. Vi gick därför tillbaka till bagagebandet för att hämta våra saker. Då kom en representant från Air Baltic och gav oss matkuponger och upplyste oss om att en ny besättning var på väg. Vi lät därför bagaget vara och väntar nu på ny information om flyget, säger Erling.

– Vi är glada att det tas promillekontroller och att besättningen inte får flyga om de är påverkade.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN