Säpo: Sverige är bättre rustat mot terror nu

Det har gått fem år sedan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i centrala Stockholm.

Terrorberedskapen i Sverige är högre än någonsin.

– Vi är betydligt fler som jobbar med terrorismbekämpning än tidigare, säger Säpochefen Anders Thornberg.

När Taimour Abdulwahabs egenbyggda bomb exploderade i centrala Stockholm för fem år sedan var Säpochefen Anders Thornberg hemma.

– Jag var operativ chef då men jag var inte i beredskap. Jag höll på med julförberedelser när jag fick veta från Säkerhetspolisen att man hade ett ärende som man befarade var en självmordsbombare, säger han till TT.

Tidigare samma dag hade Anders Thornberg gått i samma kvarter kring Drottninggatan.

– I mitt jobb är man förberedd. Man har tänkt igenom en sådan här händelse och vi har system för hur vi ska arbeta. Men jag blev ändå chockad några sekunder, säger han.

”Det var förfärligt”

Även dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) chockades av händelsen.

– Det var förfärligt. Men i den stunden kan man inte som ansvarig minister börja bekymras utan då behöver myndigheter komma igång och bestämma vilka åtgärder vi ska vidta, säger hon till Aftonbladet.

– Man vet inte heller om något mer kommer att inträffa.

Dagarna efter bomben jobbade Säpo intensivt för att ta reda på om det skulle komma fler attacker.

– Vi visste från 9/11, från London och från flera andra ställen att det kan komma en första, en andra och en tredje attack, säger Anders Thornberg.

– Det var intensiva dagar hos oss.

M: Sverige är bättre rustade

Sedan händelsen inträffade 2010 har politikerna jobbat med terrorlagstiftningen. I går presenterades en överenskommelse mellan sex av riksdagspartierna. Bland annat ska straffen för terrorfinansiering skärpas och hemlig dataavläsning utredas.

Sverige har helt enkelt kommit betydligt längre i terrorbekämpningen, enligt Beatrice Ask.

– Absolut är vi bättre rustade. Men det är också att hoten har förändrats och det är skälet till att Säkerhetspolisen har höjt den hotbildsnivå som man bedömer att Sverige befinner sig i, säger hon.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) menar också att Sverige är bättre förberett för terrordåd.

– Vi har fler poliser, säkerhetspolisen har bättre resurser och vi har fler verktyg. Men det räcker inte eftersom brottsligheten utvecklas, säger han till Aftonbladet.

”Mer osäker situation”

Anders Thornberg kan inte garantera att Säpo hade tagit Taimour Abdulwahab i dag. Men de har jobbat med sin nationella och internationella samverkan.

– Vi är betydligt fler som arbetar med terrorismbekämpning nu än vi var tidigare, säger han till Sveriges Radio.

Säpochefen betonar samtidigt att man inte ska glömma den höjda hotbilden mot Sverige.

– Nu är det en mer osäker situation i Europa. Vi har sett hur man har slagit till i Frankrike på ett nytt sätt, vi vet inte om man använder flyktingströmmarna för att gömma sig, säger Anders Thornberg.

Publisert: