Svenske modellen Farzan frisläppt – är hemma igen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

NYHETER

Modellen Farzan Athari, 31, har suttit fängslad 2,5 år i Dubai för att ha ertappats med kokain.

Nu har han frigivits – efter att vädjat till myndigheterna med en rap-låt.

– I går satt jag i en cell med sex andra, i dag står jag här med min familj. Det är overkligt, säger Farzan till Aftonbladet.

Tidigt på tisdagseftermiddagen landade Farzan Athari på Arlanda i Stockholm, där hans familj mötte honom med kramar, skratt och tårar.

Efter att ha suttit i fängelse i Dubai i över 2,5 år möttes han först av lillasyster Shivas famn.

– Jag har drömt om de här scenerna varje dag i två år och sju månader. Så fort jag mått dåligt har jag blundat och tänkt på de sekunderna när hon springer fram och kramar mig, säger Farzan med tårar i ögonen.

I maj 2013 greps den svenske modellen utanför lyxhotellet Armani i Dubai – med 21 gram kokain i fickan.

Han har erkänt att han haft drogerna på sig, men menat att han varken använt dem eller skulle sälja.

Många turer

Efter en första rättegång dömdes han till livstids fängelse, efter att ha skrivit under ett arabiskt dokument med ett erkännande han menar att han inte förstod. Om alla domare varit överens hade han riskerat dödsstraff.

Nu har svensken efter flera turer blivit frisläppt.

– Det handlar om några veckor som processen har pågått. Vi bad om resning så att de skulle kolla på fallet en gång till, säger Farzans pappa Abdoll Hossein Athari.

I april hade livstidsstraffet omvandlats till tio års fängelse, men nu har svensken friats helt.

– Mardrömmen är över. Det känns helt fantastiskt. Jag kan inte riktigt beskriva mina känslor, men det är den bästa dagen i mitt liv, säger pappan.

Båda två grät när de fick mötas i en lång kram på Arlanda.

– Jag sa till honom att jag älskade honom och att jag saknat honom. Det är när sånt här händer som familjen kommer ännu närmre, säger Farzan.

Landar i Sverige

Något som kan ha varit avgörande i domstolens vändning är när svensken i januari spelade in en låt. Där vädjade Farzan Athari till Dubais shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum om nåd. Låten spelades in från fängelset där man med hjälp av en fängelsevakt kunde skicka ljudfilen till vänner i Sverige, som sedan producerade låten som finns att höra på Youtube.

I efterhand hävdar han fortfarande att de droger som han hade på sig aldrig var meningen att säljas, eller ens för hans eget bruk. I stället ska han ha blivit lurad.

– Ett råd till alla är att välja rätt vänner omkring er. Det kan hjälpa väldigt mycket, säger han nu.

Farzan Athari vill rikta ett särskilt stöd till vänner och familj som hjälpt honom under de senaste tunga åren.

– I går kväll satt jag i en cell med sex andra personer, i dag står jag här med min familj. Jag trodde aldrig jag skulle få se den här dagen. Det är helt overkligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE