Regeringen överger principen krona för krona

avLinnea Järkstig

NYHETER

Regeringen släpper krona för krona-principen, rapporterar Ekot.

De kommer fortsätta låna pengar för flyktingmottagandet, meddelar Magdalena Andersson.

– Det kommer kanske att krävas resurser för olika insatser, och det vore inte lämpligt att finansiera krona för krona.

Foto: Lotte Fernvall
Finansminister Magdalena Andersson (S)

Finansminister Magdalena Andersson säger i Ekots lördagsintervju att mer pengar behövs till både flyktingmottagandet och arbetsmarknadsåtgärder.

Därför släpper nu regeringen krona för krona-principen.

Nu kommer det alltså bli möjligt för regeringen att låna för att investera. Något som Magdalena Andersson säger sig ha längtat efter.

– Självklart vill en finansminister att det så snart som möjligt ska uppstå ett utrymme för att kunna genomföra ofinansierade reformer, säger hon till radion.

Mött hård kritik

Krona för krona-principen har länge mött hård kritik, från vänsterhåll, som velat att regeringen ska låna för att investera för bland annat fler jobb.

Men nu tycker Magdalena Andersson att läget känns rätt och därför släpper de nu den omdebatterade principen.

Staten har redan i år lånat närmare tio miljarder kronor till kommuner och landsting för ökade kostnader i flyktingmottagandet.

Mellin: inte oväntat

Beslutet är inte helt oväntat enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– För ungefär en månad sedan flaggade Magdalena Andersson lite för att det här skulle komma genom att låta kommunerna få tio miljarder för de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet. De pengarna skulle regeringen låna och inte betala krona för krona – och har man redan börjat är det lättare att fortsätta, säger hon.

Vad kommer det här innebära?

– Det kommer betyda att stadsskulden ökar eftersom man lånar för att betala för löpande utgifter. Men jag tror att de flesta kommer tycka att det här är bra.

Moderaterna kritiska

Moderaterna är kritisk till finansministerns beslut att släppa krona för krona-principen. Enligt Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, har hon ett rätt, men två allvarliga fel.

– Hon har rätt i att det på kort sikt är omöjligt att spara till de utgiftsökningar som faller i flyktingmottagningens spår, men det får två konsekvenser. Bland annat har vi en finansminister som säger sig längta till ofinansierade reformer genom att överge krona för krona och därmed kan vi inte komma tillbaka till överskott, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM