Batra om Wallström: ”Har en förmåga att ställa till det”

Av: Pär Karlsson, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigare i dag krävde Moderaternas ungdomsförbund, MUF att en misstroendeförklaring lämnas in mot Margot Wallström – och att hon avgår.

Det är inget partiledaren Anna Kinberg Batra i nuläget ställer sig bakom, något hon lät meddela både innan och efter kvällens partiledardebatt med Stefan Löfven (S) i SVT:s ”Agenda”.

– Hon har en förmåga att ställa till det för sig. Nu är det viktigt att räta ut vad som har hänt, sa Kinberg Batra.

Under söndagen höll Moderaternas ungdomsförbund, MUF, ett av sina ordinarie styrelsemöten. En av punkterna var Margot Wallström (S). Förbundet enades under mötet om att utrikesministerns lägenhetskontrakt gör att hon inte är objektiv i sitt arbete, och tog ett enhälligt beslut om att Moderaterna och övriga allianspartier bör lämna in en gemensam misstroendeförklaring mot utrikesministern, skriver Expressen.

Kräver att Wallström avgår

– Utrikesminister Margot Wallström har förbrukat sitt förtroende och borde avgå. Hon har tagit emot ett attraktivt lägenhetskontrakt från Kommunal utan att ställa sig själv frågorna; Är detta moraliskt? Och kan min objektivitet med detta ifrågasättas? sa MUF:s ordförande Rasmus Törnblom till tidningen.

Förbundet kräver nu hennes avgång.

Det var i fredags, efter Aftonbladets avslöjanden kring fackförbundet Kommunal, som nyheten briserade om att Margot Wallström fått ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad genom LO-förbudets ordförande Annelie Nordström. Och dessutom helt gått förbi bostadskön.

– Så här är det, jag har ingenting att skämmas för. Jag fick svar att de lämnade ut över 50 procent av lägenheterna och också bekräftat att jag inte gick före i någon kö, sa Margot Wallström som själv gick ut med uppgifterna och samtidigt meddelade att hon omgående sagt upp kontraktet.

Men Annelie Nordström menade att utrikesministern missförstått.

– Jag vill lämna det här med lögner, jag vill inte prata om lögner. Margot Wallström måste ha missförstått de uppgifter som hon har fått av oss, sa Annelie Nordström på en välbevakad presskonferens i fredags.

Kinberg Batra kommenterade misstroendekravet

Efter partiledardebatten i ”Agenda” svarade Anna Kinberg Batra på vad hon tycker om den senaste veckans Kommunal-skandaler.

– Jag förstår att många är arga. Jag blir upprörd. Och inte minst medlemmarna i Kommunal har skäl att bli upprörd, sa hon till Aftonbladets Pär Karlsson och summerade det hela som ”pampfasoner”.

På söndagskvällen stod det klart att även ordföranden i det starka moderatistriket i Skåne nu kräver misstroendevotum i riksdagen mot Margot Wallström. Kinberg Batra kommenterade hur Moderatledningen ställer sig till kravet.

– Margot Wallström verkar ha en sällsynt bra förmåga att ställa till det för sig, men jag tycker i dag inte att det är seriöst att väcka misstroende mot henne. Det är ett instrument att använda i väldigt extrema, egentligen politiska situationer.

”Kommer bevaka hur hon agerar”

I stället menade hon att vad Sverige behöver är en kursändring.

– Jag hoppas att alla moderater håller med mig om att Sverige behöver en annan regering, för Stefan Löfven leder Sverige åt fel håll. Margot Wallström har också löpt risken att försvaga Sveriges roll i världen genom att göra sig osams med både Israel, Arabförbundet och sen Israel igen. Det riskerar att göra det svårt för oss att agera i världen. Så vi kommer att bevaka hur hon agerar, men det är inte aktuellt i dag med misstroende.

Tidigare i veckan gick Rasmus Törnblom även ut med kravet att alliansen bör fälla regeringen. Det fick Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande i MUF, att ta beslutet att lämna sina uppdrag.

Publicerad: