Inga nya svar om regeringens id-krav

avIsabelle Nordström

Löfven: Avsikten är färre asylsökande

1 av 3

MALMÖ. Regeringen vill införa id-kontroller på alla tåg och bussar över Öresund. Utan legitimation blir det tvärstopp redan före gränsen.

Men hur dessa kontroller ska gå till kunde statsministern inte svara på vid ett besök i Malmö.

– Det är inte regeringen som utformar exakt hur det går till, säger Stefan Löfven.

På onsdagseftermiddagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) Hyllie station strax utanför centrala Malmö. Som första station på svenska sidan är det där gränskontroller görs och där de allra flesta flyktingar går av tågen.

I tisdags presenterade regeringen ytterligare åtstramningar i asylpolitiken. En av dessa är planerade id–kontroller på alla tåg och bussar över Öresundsbron.

Det betyder att det inte ska gå att korsa svenska gränsen utan giltig legitimation enligt regeringens förslag.

– Avsikten är att det ska bli kraftigt färre asylsökande, säger Stefan Löfven på en kort pressträff vid Malmömässan där runt tusen flyktingar väntar på registering.

”Orimligt stort ansvar”

Han står fast vid att åtstramningarna är nödvändiga.

– Ingen kan betvivla Sveriges ambitioner, inget land inom EU är i närheten av det Sverige gör. Vi kan inte ta ett så orimligt stort ansvar som vi gör just nu, säger Stefan Löfven.

För att få färre att komma till Sverige föreslås bland annat tillfälliga uppehållstillstånd, minskad anhöriginvandring och medicinska ålderstester av ensamkommande barn.

Redan för några veckor sedan införde regeringen id-krav på färjorna från Tyskland och Danmark till södra Sverige.

Oklara kontroller

Men hur det ska vara möjligt att göra samma sak på tågen är för många oklart. Det går flera tåg i timmen från Köpenhamn med stodd vid ett antal stationer innan tåget rullar ut på Öresundsbron mot Sverige. Ännu är det inte känt om id-kontrollen ska gälla redan vid biljettköp eller om legitimation ska kontrolleras på perrongen i Danmark.

Hur id-kontrollerna kommer att gå till kunde statsministern inte ge mer information om.

– Det är inte regeringen som utformar hur det ska gå till utan det sker i samarbete med myndigheter och transportbolag. Detta pågår just nu och ska skyndas på, säger han.

Framför allt brukar det vara ensamkommande barn och unga afghanska män som inte har legitimation. Dessa riskerar därför att bli kvar i Danmark.

”Då kan vi inte hjälpa någon”

Däremot sade statsministern flera gånger att Sverige tagit mest ansvar för flyktingmottagningen i hela Europa och att det inte kan fortsätta så.

– När socialtjänsten inte kan fungera på många håll i landet och brister i välfärden uppstår, då måste vi säga att Sverige inte kan ta detta ansvar tillsammans med Tyskland och Österrike. Krackelerar vårt samhälle kan vi inte hjälpa någon, säger Stefan Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM