Pappan häktad för mord på dotter

Publicerad 2015-07-11

Den man som misstänks ha knivhuggit sin nioåriga dotter till döds häktas.

Han ska också genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

– Det var inte många reaktioner från hans sida när han fick anklagelserna mot sig upplästa, säger Aftonbladets reporter Victor Stenquist

Den nioåriga flickan och hennes mamma hittades knivskurna när polisen åkte på ett larm om misshandel i Bålsta i torsdags. Flickans skador var så svåra att hon senare dödförklarades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mammans tillstånd är inte livshotande.

I lägenheten fanns ytterligare två personer. De ska ha klarat sig utan skador.

Mannen, som är i 45-årsåldern och direktör för ett it-bolag som omsätter miljoner, greps på platsen och anhölls senare av polis. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord på dottern. Initialt misstänktes han för mordförsök på mamman, men den rubriceringen har nu ändrats till grov misshandel.

– Efter att ha varit i kontakt med den rättsläkare som undersökte mamman kom jag fram till att ändra rubriceringen. Det är det jag bedömer att vi har sannolika skäl för, säger åklagare Liselott Herschend till Aftonbladet.

Utöver det är mannen även misstänkt för misshandel och försök till misshandel.

"Han gav ett ganska trött intryck"

Klockan 11 inleddes häktningsförhandlingarna mot mannen i Uppsala polishus.

Pappan satt i rättssalen med handfängsel, och var klädd i en blå overall från Kriminalvården.

– Det var inte många reaktioner från hans sida när han fick anklagelserna mot sig upplästa. Han gav ett ganska trött intryck, säger Aftonbladets reporter Victor Stenquist, som befinner sig på plats i polishuset.

Klockan 11.45 meddelade rätten att mannen häktas.

– Eftersom han bestred brottmisstanken så ville han naturligtvis inte häktas. Men tingsrätten fann att det fanns sannolika skäl och det är de som bestämmer, säger mannens advokat Bengt-Göran Hugosson.

Ska genomgå sinnesundersökning

Några timmar efter det tragiska dådet framkom det att mannen tidigare under dagen sökt hjälp på Akademiska sjukhuset för psykiska besvär.

Under fredagen bekräftade sjukhuset uppgifterna. Man uppgav också att mannen förts till psykiatriska kliniken för vård efter att han gripits. Sjukhuset ska nu tillsätta en utredning för att se om man har brustit i bemötandet av pappan.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att mannen vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Säter. De uppgifterna är felaktiga, uppger Bengt-Göran Hugosson till TT.

Domstolen beslutade idag att pappan ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

– Det verkar rimligt med tanke på hans psykiska tillstånd, säger Liselott Herschend.

Kommer han att fortsätta vårdas nu när han blivit häktad?

– Det vet inte jag och det är ett beslut jag inte kan påverka. Om medicinsk personal bedömer att han behöver vård så kommer han att få det.