”Maud blev mycket känslosam och började gråta”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Reinfeldt om C-ledaren i nya boken

Maud Olofsson.
Foto: JERKER IVARSSON
Maud Olofsson.

Kompromissen om kärnkraften fick Maud Olofsson att brista ut i gråt.

I Fredrik Reinfeldts bok målas den förre C-ledaren ut som en känslosam person med nära till tårarna. 

Men också som en stenhård förhandlare – som kunde ligga utsträckt på golvet under överläggningar.

I februari 2009 presenterade den dåvarande regeringen sin framtida energipolitik. I paketet ingick inte bara fortsatt användning av svensk kärnkraft utan även möjligheten att bygga nya aggregat.

Kärnkraftsfrågan var laddad för Centerpartiet. I Fredrik Reinfeldts biografi ”Halvvägs”, som lanseras i morgon, beskrivs överenskommelsen mellan Allianspartierna som Maud Olofssons svåraste kompromiss.

– När vi presenterade överenskommelsen blev Maud mycket känslosam och började gråta. Jag tror hon grät mycket de här veckorna. Hon grät därför att hon är en engagerad människa som visste att hon nu gjorde något svårt och viktigt som hon ändå kände var rätt, skriver han.

Förhandlade liggandes på golvet

Fredrik Reinfeldt beskriver återkommande Maud Olofsson som en hård förhandlare, men också som en person han trivdes med som kollega. Han kallar henne sin mest strategiska partner i Allianssamarbetet.

– Vi har förhandlat stående, sittande och mest minnesvärt kanske när Maud med ryggont lade sig på golvet men inte lät det hindra henne från att fortsätta förhandla, skriver han.

Den uppmärksammade Nuon-affären avhandlas däremot mycket sparsamt i boken. Maud Olofsson kallades till KU – men vägrade komma dit.

Kände inte till Nuon-köpet

Fredrik Reinfeldt konstaterar att hon upplevde en synnerligen hektisk period. Samtidigt upprepar han ännu en gång att han inte kände till att köpet var på gång förrän beslutet var taget.

– I förhören redogjorde jag för att jag inte hade någon information om köpet i förväg, men att det i realiteten inte hade spelat någon roll eftersom beslutsfattande i Sverige inte utgår från vem som är informerad utan efter noggranna beslutsprocesser, skriver han.

Publicerad: