Löfven: Lönar inget till att sätta etiketter på länder

Foto: Stefan Löfven.
NYHETER

Statsminister Stefan Löfven har tidigare kallat Saudiarabien en diktatur.

Men det är skillnad på diktatur och diktatur. Kina vill han inte sätta etikett på.

– Det är inte det som tjänar Sverige väl, säger han till SVT Nyheter.

I slutet av januari i år undvek Stefan Löfven (S) att kalla Saudiarabien för en diktatur, under en frågestund i riksdagen. Statsministern fick hård kritik för det och när Aftonbladet senare frågade honom kom det nya beskedet.

– Det är en diktatur.

Men det verkar vara skillnad på diktatur och diktatur.

Kina anses av Amnesty, Reportrar utan gränser och Freedom House vara ofritt, inte ha en fri press och förvägra människor grundläggande rättigheter.

'Inte lönt med etiketter'

SVT har intervjuat statsminister i samband med hans resa till Kina och han förklarar då varför han inte vill kalla landet en diktatur.

– Det är inte det som tjänar Sverige väl, varken vad gäller mänskliga rättigheter eller övrigt. Att vara tydlig om var vi står i mänskliga rättigheter, hur vi uppfattar situationen i olika länder, och samtidigt ha respekt och försöka ha ett bra samarbete med motparten, det tycker vi är viktigt. Att då sätta etiketter på olika länder det lönar ingenting till, säger han till SVT.

”Viktigt att prata”

Löfven säger att Kinas premiärminister och president gärna vill prata om mänskliga rättigheter.

– Man ska inte förledas att tro att Kina inte alls vill ta orden mänskliga rättigheter i sin mun. Men de förklarar att de har en annan uppfattning. Då är det viktigt att vi pratar rent med varann om hur vi uppfattar det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina