Oerhört jämn kamp i Nigerias presidentval

Foto: Presidentkandidater Nuvarande presidenten Goodluck Jonathan och utmanaren Muhammadu Buhari
NYHETER

Det är fortfarande oklart vem som blir Nigerias president. När man avslutade rösträkningen i natt var det oerhört jämnt mellan utmanaren Muhammad Buhari och den sittande presidenten Goodluck Jonathan.

Nu återstår bara några delstater kvar att räkna.

Under gårdagen vände det flera gånger i rösträkningen efter presidentvalet i Nigeria, skriver AP. På kvällen gick utmanaren Muhammad Buhari om men trots att det bara är sex delstater kvar att räkna kan det fortfarande vända.

Buhari leder i totalt antal röster över den sittande presidenten Goodluck Jonathan, 12,9 miljoner mot 10,9 miljoner, men för att vinna valet krävs inte bara att få flest röster utan även att ha minst 25 procents stöd i tvåtredjedelar av delstaterna, uppger TT.

Första gången

Totalt finns det 36 delstater varav en är en av Jonathans stora maktbaser – Nigerdeltat, vilket gör att det är oerhört jämnt.

Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången i Nigerias historia som utmanaren har en reell chans att vinna över den sittande presidenten. Landet har bara haft åtta val sedan landet upphörde att vara en engelsk koloni 1960.

Båda kandidater har tidigare lett landet. Muhammad Buhari styrde Nigeria efter en militärkupp mellan 1983 och 1985. Goodluck Jonathan har suttit i fem år som president.

ARTIKELN HANDLAR OM