Sudan öppnar gräns – nya demonstrationer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sudans president Omar al-Bashir talar i huvudstaden Khartoum tidigare i januari.
Foto: Mahmoud Hjaj/AP/TT
Sudans president Omar al-Bashir talar i huvudstaden Khartoum tidigare i januari.

Sudan öppnar gränsen till grannlandet Eritrea, som har varit stängd sedan den 6 januari i fjol. Samtidigt har nya demonstrationer brutit ut i huvudstaden Khartoum.

Enligt ögonvittnen använder polisen tårgas mot demonstranterna, men protesterna fortsätter. Också i flera byar söder om Khartoum har demonstranter samlats, enligt vittnena.

Landet har skakats av protester i över en månad sedan president Omar al-Bashirs regering trefaldigade priset på bröd, och minst 29 personer rapporteras ha dött, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Medan demonstrationerna pågick meddelade presidenten att gränsen mot Eritrea öppnas.

– Vi öppnar gränsen mot Eritrea för att de är våra bröder och vårt folk. Politiken ska inte splittra oss, sade al-Bashir i ett tv-sänt tal inför anhängare i staden Kassala, nära gränsen, enligt nyhetsbyrån Reuters

Gränsen stängdes i fjol sedan landet infört undantagstillstånd i två regioner, för att hindra att vapen och livsmedel förs in. Sudan har anklagat Eritrea för att stödja rebellgrupper och oppositionella i gränsområdet. Några månader senare kom Eritrea med liknande anklagelser mot såväl Sudan som Etiopien och Qatar.

Därefter har en försoning skett, främst mellan de forna ärkefienderna Etiopien och Eritrea men även mellan Sudan och Eritrea. I höstas mötte al-Bashir Eritreas president Isaias Afwerki och enades om att försöka normalisera relationerna, skriver tidningen Sudan Tribune.

Publicerad:

LÄS VIDARE