Oslo-bor uppmanas koka kranvatten

NYHETER

Parasiter hittade i vatten från ett reningsverk

Invånarna i Oslo uppmanas att koka kranvattnet.

Orsaken: parasiter som kan vara farliga har hittats i vattnet.

– Är det samma parasit som i Bergen kan det ge allvarliga efterverkningar för tio procent av befolkningen, säger smittskyddsläkaren Frantz Leonard Nilsen till VG.

Hösten 2004 smittades minst 6 000 människor i norska Bergen med magparasiten Giardia efter att ha fått i sig den via dricksvattnet.

Nu fruktar myndigheterna att samma sak kan hända i Oslo.

I går kväll bekräftade tester att Giardia-parasiter finns i dricksvattnet i Oslo, men det är fortfarande oklart om de parasiter som nu hittats är farliga för människan.

– Vi vet inte om detta är parasiter som ger sjukdomar hos människor, men är det samma parasit som i Bergen kan det ge allvarliga efterverkningar för tio procent av befolkningen, säger smittskyddsläkaren Frantz Leonard Nilsen till VG.

Hölls hemligt

Han uppmanar nu människor som bor i Storo-området i Oslo att koka kranvattnet om det ska drickas, användas i matlagning eller till att borsta tänderna.

– Detta gör vi för att vara helt på säkra sidan, säger Frantz Leonard Nilsen.

Vattnet från den aktuella vattenreningsanläggningen, som försörjer 90 procent av Oslos befolkningen – eller 500 000 människor – med vatten, kan inte avlägsna Giardia-parasiter, uppger avdelningsdirektör Sigurd Grande vid vattenmyndigheten för VG.

Och redan för en vecka sen fick vattenmyndigheten i Oslo kännedom om att parasiten fanns i kranvattnet – men varnade inte folk i väntan på ytterligare tester, skriver VG.

– Vi behövde mer kunskap för att kunna göra något så drastiskt som att varna befolkningen, säger Finn Johansen, direktör vid vattenmyndigheten till VG.