Nya DNA-bevis mot tv-läkaren

NYHETER

Sperma hittad längst in i underlivet på våldtagna 23-åringen

Foto: NY PROCESS VÄNTAR Tv-läkaren Carl Troilius dömdestill tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Rätten trodde inte på hans förklaring om hur hans sperma hamnat i hennes vagina och trosor. Båda sidor överklagar domen.

En ny DNA-analys utförd av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, blir åklagarens nya trumfkort när rättegången mot den våldtäktsåtalade plastikkirurgen Carl Troilius drar i gång i hovrätten om några veckor.

Carl Troilius har mot sitt nekande dömts till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt på en 23-årig kvinnlig patient. Både parterna har överklagat domen i Malmös tingsrätt till hovrätten.

Redan under den första rättegången hänvisade åklagaren till SKL:s analyser av prover tagna i kvinnans underliv, som visade att läkarens sperma funnits där. Men dessa prover var tagna i slidmynningen. Läkaren försvarade sig med att han efter onani haft sperma på händerna och att denna hamnat i kvinnans underliv i samband med det plastikkirurgiska ingreppet.

Vid livmodertappen

Nu har SKL gjort en ny analys av spermaprover tagna längre in, vid kvinnans livmodertapp, skriver Sydsvenskan. Chansen att sperman kommer från någon annan än den åtalade läkaren är enligt SKL ”ganska liten”.

Åklagaren Bo Albrektsson menar, enligt Sydsvenskan, att Troilius försvar alltmer faller sönder som ett korthus.

– Åklagaren tycker säkert att det stärker hans fall, men det ändrar ingenting, säger läkarens försvarsadvokat Mikael Nilsson till tidningen och uppger att han kommer att utveckla förklaringarna förrän i rätten.

Rättegången i hovrätten inleds den 13 november.