Stor platsbrist på skånska akuterna

NYHETER

Krisläge i Lund i går – patienter fick flyttas över till akuten i Landskrona

Flera akutmottagningar i Skåne var i går överbelastade. Värst var det på Universitetssjukhuset i Lund där läget för andra gången på kort tid var krisartat.

Foto: Javad Latifpor har varit på akuten i Lund flera gånger. Som längst har han fått vänta i tio timmar.

Javad Latifpor kom till akuten i Lund i går för att söka vård för svåra ryggbesvär.

– Jag var här förra veckan, i går och i dag igen. Jag har fått vänta i tio timmar som mest, säger han.

Usel information

Han anser att informationen till de väntande har varit under all kritik.

– Vi har inte fått veta någonting. Två timmar blir fyra timmar. Fyra timmar blir åtta timmar. Jag har svåra nervsmärtor och det är jobbigt att vänta, säger Javad.

Under dagen utlyste akutmottagningen i Lund stabsläge, vilket innebär att sjukhusets avdelningar håller förhöjd beredskap.

– Det berodde på att väldigt många patienter kom med ambulans. Dessutom var det platsbrist på den medicinska akutvårdsavdelningen, säger Per Längby, presschef på Universitetssjukhuset i Lund.

Fullt i Hässleholm och Malmö

Fyra patienter fick därför flyttas till Landskrona. Väntetiderna var långa och sju extrabäddar gjordes i ordning på sjukhuset.

– Alla vårdplatser är i stort sett upptagna. När det kommer extra mycket patienter blir det kris, säger Per Längby.

Tanken var först att patienter som inte hade livshotande skador skulle dirigeras om till bland annat Hässleholm och Malmö, men där hade man redan ett ansträngt vårdplatsläge.

– Alla fick göra sitt yttersta för att det skulle gå runt och ta emot två eller tre personer mer än vad man egentligen hade personal till, säger Hans-Göran Boklund, informationschef på Universitetssjukhuset UMAS.