Elever trotsar rökförbudet

1 av 2 | Foto: 47 procent av de kommunala högstadieskolorna har svarat att det röks på skolgården.
NYHETER

Det råder totalt rökförbud på alla skolgårdar. Ändå röks det på hälften av alla kommunens högstadieskolor och på så gott som alla gymnasierna.

Miljöförvaltningen har under hösten genomfört en inventering av rökningen på skolgårdarna i Göteborgs kommun. 80 skolsköterskor fick svara på frågor om rökning på skolans område.

– Bland de kommunala högstadieskolorna har 47 procent svarat att det röks på skolgården. Det är anmärkningsvärt och ett stort problem, säger stadsläkare Per Haglind.

På gymnasieskolorna var läget ännu värre.

– På 95 procent av gymnasierna ser skolsköterskan att elever röker på skolgården, säger Agneta Alderstig, projektledare på miljöförvaltningen.

Sjuorna vill testa

Trots att tobakslagen förbjuder rökning på alla skolområden dygnet runt finns elever långt ner i åldrarna som alltså lär sig röka på skoltid.

– Det händer väldigt mycket mellan årskurs sex och sju. Sjuorna vill vara som de äldre eleverna, är nyfikna och vill testa, säger Agneta Alderstig.

Miljöförvaltningen ska nu lämna över till stadens politiker.

– Vårt mål med rapporten är att få resurser till att öka stödet till rektorerna och skolorna, som bär ansvaret, säger Per Haglind.

Karolina Vikingsson