Så lät ljudet från Hårsfjärdsjakten

avMikael Stengård

NYHETER

Försvarsmakten offentliggör ljudet från den dramatiska u-båtsjakten

En sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård?

Nu kan du göra en egen bedömning.

Försvarsmakten offentliggjorde i dag det 3 minuter och 47 sekunder långa ljudet från ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982.

Frågan vad det egentligen var som den svenska Försvarsmakten jagade under de dramatiska dygnen i oktober 1982 har aldrig klarlagts.

Alltifrån sovjetiska ubåtar och ytfartyg till uttrar och minkar har pekats ut som skyldiga till ljudet som startade jakten.

Men i dag beslutade Försvarsmakten att häva sekretesstämpeln på ljudet som hemlighetshållits i 25 år. Och nu kan vem som helst göra sin egen bedömning.

Det 3 minuter och 47 sekunder långa surrandet har i alla fall fått Försvarsmaktens experter att fastslå att det mycket väl kan ha varit en ubåt som hörs. Men man vill inte utesluta att ljudet kom från ett ytfartyg.

”Frekvensen och varvtalsstabilitet trots sjöhävning pekar mot en undervattensfarkost, men att fenomenet har genererats av en propeller på ett ytfartyg kan inte uteslutas", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Men det finns fortfarande hopp om att hitta en säker källa till ljudet.

– Tekniken att analysera ljudband har förfinats på 25 år. Vad forskarna kan fått ut av den här inspelningen om ytterligare 25 år vet ingen, säger marininspektör Anders Grenstad..