Hon ville avslöja tortyren i Tjetjenien

1 av 4 | Foto: På bilder från en övervakningskamera syns den ensamme mördaren gå in i byggnaden där Anna Politkovskaja brutalt sköts ner i en hiss.
NYHETER

Moskva/Stockholm

I måndagsnumret av Novaja Gazeta skulle Anna Politkovskaja publicera nytt material om tortyren i Tjetjenien.

Under hela natten har hennes kollegor slitit med att få tidningen klar.

Stämningen på Novaja Gazetas redaktion är tryckt, samtidigt som den är lugn och samlad.

Alla har jobbat hela natten med att få klart måndagens extraupplaga, där nu fler artiklar som Anna Politkovskaja skrivit under de sju åren på tidningen ska publiceras.

Ett mastodontjobb, som redaktionen utfört i skuggen av mordet på deras stjärnreporter.

En av tidningen mest ärrade krigsreportrar Vjatjeslav Izmajlov säger att han inte är förvånad över mordet på Politkovskaja.

Kunde hänt när som helst

– Det här kunde ha hänt vilken dag som helst under de sju åren som Anna jobbat med Tjetjenien hos oss. Hon var ständigt hotad.

Han berättar om olika episoder som Anna Politkovskaja varit med om under sina många resor till det krigshärjade landet.

– Hon har ju inte bara skrivit utan också direkt hjälpt människor i svåra situationer. Hon har tagits gisslan av terrorister och utsatt sig själv för enorma risker.

Vid ett tillfälle 2001 utsattes hon för en skenavrättning.

Sade att hon var rädd

– När hon återvände från Tjetjenien 2004 sade hon att hon var rädd, och att hon kanske inte skulle kunna återvända igen.

– Men människor väntade på hennes hjälp, de räknade med henne och det var därför hon fortsatte att åka dit, berättar Vjatjeslav.

Vem kan ligga bakom mordet på henne?

– Det kan vara många. Antingen är det säkerhetspolisen, nationella specialstyrkorna eller fascister. Eller en kombination av allihop.

på bilder från en övervakningskamera syns den ensamme mördaren gå in i byggnaden där Anna Politkovskaja brutalt sköts ner i en hiss.

En stund senare går han ut igen och tvåbarnsmamman är mördad.

På söndagen utlöstes en belöning på 25 miljoner rubel, nästan sju miljoner kronor, för avgörande tips. Pengarna kommer från Alexander Lebedev, politiker och delägare i Novaja Gazeta, säger tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov till radiostationen Echo Moskvy.

Ingen kunde stoppa henne

Vad betyder hennes död för Novaja Gazeta?

– Hon kom till oss 1999. Innan dess hade vi ingen som arbetade på det sättet med Tjetjenien. Det hon gjorde kunde egentligen inte göras. Det hon har gjort är en omöjlighet. Men vi har unga journalister som fortsätter i hennes fotspår.

I går sa tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov i förtvivlan att arbetet inte var värt dödsoffer. Men Anna sa alltid till honom att ingen kunde stoppa henne - och på samma stätt tänker många unga journalister på tidningen ännu.

Johanna Melén, Robert Triches